;
Politika

Türkiyeli Çocuklar 15 Mart için Hazır: İklim Grevine Davetlisiniz!  

Greta Thunberg’in başlattığı Fridays For Future (Gelecek için Cuma Günleri) hareketi, dünyadaki tüm çocukları 15 Mart’ta greve davet ediyor. Türkiye’den bu çağrıya cevap verenler arasında bulunan 11 yaşındaki Atlas Sarrafoğlu ise, “Duyduğum kadarıyla dünyanın 12 yılı kalmış. Eğer bir şey yapmazsak geri dönülemez bir noktaya geleceğiz. Bu nedenle gelecek için endişeliyim” diyor ve herkesi 15 Mart’ta Bebek Parkı’na seslerini duyurmaya çağırıyor.

Greta Thunberg’in Ağustos 2018’de İsveç Parlamentosu önünde başlattığı “Fridays for Future” (Gelecek için Cuma Günleri) olarak anılan okul grevleri tüm dünyada büyümeye devam ediyor. Şimdilik (12.03.2019 tarihi itibarıyla) 92 ülkede, 1209 şehirde ve ilçede etkinlikler yapılacak. İklim için liderlerin harekete geçmesini talep eden harekete, Türkiye’nin dokuz şehri ve ilçesinden çocuklar cevap veriyor.

11 yaşındaki Atlas Sarrafoğlu da bu çağrıya cevap verenlerden. Atlas, geçtiğimiz hafta cuma günü “Gezegen B Yok”, “Tek Dünya Tek Şans”, “Fosile Elveda Güneşe Merhaba” ve “Geleceğimle Oynama Kömür Yakma” dövizleriyle Bebek Parkı’ndaki grevini tek başına başlattı. “Tek başıma protesto yaptığımda bazen kendimi yalnız hissediyorum ancak yanımda olmasalar bile insanların bana yardım etmek için hazır olduklarını biliyorum” diyor Atlas. Grev çağrısına yanıt verdiğinde kendisiyle iletişime geçen çok fazla kişi olduğundan bahsediyor: “Katılmak istediklerini, birisinin bu hareketi başlatmasını beklediklerini, döviz hazırlamaya hazır olduklarını belirttiler. Benim de açıkçası çok hoşuma gitti bu talep. Yalnız olmadığımı bu sayede anladım.”

Atlas, Greta’nın çağrısını ise Açık Radyo sayesinde duymuş: “Annem Açık Radyo’dan Greta’yı dinlediğinde aydınlandığını söyledi. Geldi bana anlattı. Bana da bir çocuğun bunu tek başına yapabilmesi acayip geldi. Çok cesaretli olduğunu düşündüm. Ben de buna katılmak istedim. Türkiye’de bunu yapan kimse yoktu ve bizim ülkemizde neden olmasın dedim ve yaptım.”

Atlas’a bu grev çağrısına yanıt vererek neyi talep ettiğini soruyoruz. Yanıtı ise oldukça basit: “Öncelikli talebimiz Türkiye’nin Paris Anlaşması’na katılması. Anlaşmayı parlamentosundan geçirdikten sonra bunu kabul etmesi, herkesin Paris Anlaşması gereğince hareket etmesini istiyoruz. Eğer dünyayı kurtarmak istiyorsak seragazı salım oranlarını azaltmamız gerekiyor. Paris Anlaşması da ülkelerden bunu talep ediyor. Dünyadaki talep de benzer aslında. Paris Anlaşması imzalansa bile buna çok uyulmuyor. Bu anlaşmaya herkesin katılması ve anlaşmaya uyulması gerekiyor.”

11 yaşındaki genç aktivist, dünyanın 12 yılı kaldığının farkında. Geleceği için endişeli olduğunu belirtiyor. “Okyanustaki adalar su seviyesinin yükselmesinden dolayı battı. Bir fotoğraf görmüştüm. Dört kolonun üzerinde tahtadan bir ev duruyor. Ancak ortada ada yok. Birbirlerinin evlerine köprüler aracılığıyla gidebiliyorlar. Tarım yapacak alanları yok, ayaklarını basacak bir toprakları bile yok. Bu yüzden göçler oluyor” diyor Atlas.

Atlas, iklim değişikliğini durdurmak için fosil yakıt kullanımını Türkiye’den ve dünyadan elemek istediğini söylüyor, yerine ise güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmayı öneriyor. Genç aktivistin bir de ricası bulunuyor: “Geçenlerde, ‘Portakalı üzme, Kömür Santralı Dikme’ diye bir slogan gördüm. Duyduğum kadarıyla portakal bahçelerinin yerine kömürlü termik santral kurmak istiyorlar. Ben de buna karşı çıkmak istedim. Kime başvurabilirim, bunu okuyan ve bilen biri varsa benimle paylaşsın lütfen.”

İklim krizinin sorumlularının yetişkinler olduğunu üzerine basa basa söyleyen Atlas, “Bu zamana kadar her şeyi yetişkinler yaptı ancak bu durumdayız. Bu konuyu çocuklar ele aldı ve başaracağımıza inanıyoruz. Bu sesin duyurulması gerekiyor. Herkesin iklim değişikliğinden haberdar olması lazım. Bunu 5-10 kişi yapamayız. Bunu aktaracak bir topluluk olması lazım. Sesimizi duyuralım ki bizim de burada olduğumuzu bilsinler” diyor.

Tam da bu nedenle, seslerini duyurmak için, herkesi 15 Mart’ta Bebek Parkı’na davet ediyor. Planını ise şöyle anlatıyor: “Saat 12.00 ile 14.00 arasında toplanacağız. Hazırladığımız pankart ve dövizlerle parkta oturacağız. Sonrasında yürüyüş yapacağız. Oraya gelirlerse bana destek vermiş olurlar ve bundan çok memnun olurum. Sesimizi duyurabiliriz, kaç kişi olduğumuzu görürüz ve tanışma imkanı buluruz.” Atlas, 15 Mart’ın ilk adım olduğunu, sonrasında da çalışmalara devam edeceğini ve bundan sonraki çağrıları da sosyal medyadan paylaşmaya devam edeceğini söylüyor: “Gençlerle birlikte bir ekip olmak isterim. Ne kadar çok kişi olursak o kadar güçlü oluruz ve sesimizi duyurabiliriz diye düşünüyorum.”

13 yaşındaki Ege Edman da yaşadığı yer olan Ayvalık’tan hazırladığı çağrı videosunu Facebook sayfası üzerinden paylaştı. Ege çağrısında şu ifadelere yer veriyor: “Atmosfere salınan karbon gazının artmaya devam ettiği bu günlerde bilim bize kesin olarak dünyanın ısınmasını 1,5 derecede sınırlayabilmek için hemen şimdi harekete geçmemiz gerektiğini söylüyor. Fakat elinde bu konuyla ilgili karar alma yetkisi bulunan insanlar küresel ısınmayla mücadele etmek için hiçbir şey yapmıyor. Bu yüzden ben ve arkadaşlarım sesimizi duyurabilmek ve değişim sağlamak için okul grevi yapıyoruz. 15 Mart 2019 Cuma günü, Ayvalık Cumhuriyet Meydanı’nda saat 12:00’de yapacağımız okul grevine sen de katıl. Lütfen bu videoyu daha fazla kişiye ulaşabilmesi için paylaş ve geleceğimiz için orada ol.”

Dünyanın en büyük ticaret sendikası federasyonu olan Uluslararası Ticaret Sendikası Konfederasyonu Genel Sekreteri ise yaptığı açıklamada iklim krizi ile yüzleşmekteki cesaretlerinden dolayı okul grevlerine teşekkür etmek zorunda olduklarını belirterek şunları söylüyor: “Onların cesareti bizim desteğimizi hak ediyor. Bu nedenle, tüm dünyadaki sendikaların 15 Mart’ta öğrencilere katılmalarını öneriyoruz.”