;
Politika

İklim için Okulu Asan Çocuklar: “Okul Bekleyebilir Ama İklim Bekleyemez”

Greta Thunberg’in küresel ısınmaya karşı “Gelecek için Cuma Günleri” adı ile başlattığı iklim grevi çağrısına İstanbul’dan 11 yaşındaki Atlas Sarrafoğlu ve bir grup çocuk da cevap verdi: “Okul bekleyebilir ama iklim bekleyemez”.

HABER: Gülce DEMİRER

16 yaşındaki İsveçli genç Greta Thunberg’in küresel ısınmaya karşı her cuma parlamento önünde oturma eylemi olarak başlattığı, daha sonra büyüyerek “Gelecek için Cuma Günleri” olarak devam eden iklim grevine, İstanbul’dan 11 yaşındaki Atlas Sarrafoğlu destek oldu. Sarrafoğlu, bütün çocukları ve yetişkinleri greve katılmaya davet etti.

Greta Thunberg’in çağrısı üzerine bugün, 15 Mart’ta, dünya çapında 123 ülkede, 2000’den fazla noktada yürüyüşler gerçekleşti. Dünya, 21. yüzyılın en büyük kitle hareketine tanık oluyor, üstelik bu hareket çocuklar tarafından gerçekleştiriliyor. Türkiye’de ise İstanbul, Ayvalık, Iğdır, Antalya, Bursa, Sakarya ve İzmir’de küresel ısınmaya dur demek ve farkındalık yaratmak için çocuklar okulu kırarak bir araya geldi. İstanbul Bebek Parkı’nda gerçekleşen yürüyüşe çocuklar “Okul bekleyebilir ama iklim değişikliği bekleyeme” sloganıyla katılırken, yetişkinlerden de katılım oldukça fazlaydı.

Atlas ise, yaptığı basın açıklamasında sorumlulara seslendi ve şunları söyledi “İklim değişikliği yüzünden seller, hortumlar, kasırgalar sıklaşıyor. Aşırı sıcak havalar yüzünden barajlar kuruyor, bitkiler azalıyor. Bunu siz yarattınız, iklim değişikliğine yol açan temeli siz yarattınız. Petrolü siz kullandınız, ormanları siz büyükler kestiniz. Denizleri biz çocuklar kirletmedik, balinaların karnındaki plastikleri biz denize atmadık. Betondan binaları biz çocuklar dikmedik. 16 yaşındaki İsveçli öğrenci Greta Thunberg diyor ki ‘Eviniz yanıyormuş gibi hareket etmenizi istiyorum, çünkü yanıyor.’ Evimizi biz çocuklar yakmadık ama hepimiz aynı evdeyiz, unutmayın ki siz de bir zamanlar çocuktunuz. Ama şimdi siz büyükler bu yangını söndürmekte geç kalıyorsunuz. Biz çocuklar temiz bir dünya istiyoruz. Çünkü biz de çocuklarımıza bırakabileceğimiz bir dünya istiyoruz”.

“Büyüklerin Kirlettiği Dünyayı Biz Çocuklar Temizleyeceğiz”

Greta, Paris Anlaşması’nın küresel emisyonların azaltımında oldukça önemli olduğunun altını çokça çizmişti. Atlas ise, büyüklerin kirlettiği dünyayı çocukların temizleyeceğini söyleyerek büyüklere bir an önce harekete geçmeleri için çağrıda bulundu. Ancak Türkiye mevcut durumda Paris Anlaşması’nı meclisinden geçirmeyen ülkeler arasında yer alıyor.

Bilim insanlarının, iklim değişikliğini durdurmak için 12 yılımız kaldığını belirttiğini hatırlatan Atlas sözlerine şöyle devam etti: “12 yıl sonra biz ölmeyeceğiz ama yapacak bir şey de kalmayacak. 12 yıl sonra ben 23 yaşında olacağım. Siz büyüklere soruyorum, 23 yaşında daha da kötüye gideceği kesin olan bir dünyada neden para kazanayım, neden eğitim alayım? Dünya şimdikinden kötü olacaksa neden çocuğum olmasını hayal edeyim?”

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi

3 yorum

Yorum yazmak için tıklayınız.