;
Politika

Çocuklar Küresel İklim Boykotu İçin İkinci Kez Bir Araya Geliyor

Genç iklim aktivistleri yarın ikinci kez küresel iklim boykotuna katılarak iklim için okulu kıracak, 114 ülkede 1.400 şehir ve kasabada liderlerden iklim değişikliğine karşı harekete geçmelerini talep edecekler. Türkiye’nin farklı şehir ve kasabalarından gençler de boykota katılacak.

Yarın liderlerden iklim değişikliğine karşı harekete geçmesini talep eden gençler 114 ülkede, 1.400 şehir ve kasabada ikinci defa iklim boykotuna çıkıyor. (Fridays for Future/Gelecek için Cumalar) adıyla Greta Thunberg’in başlattığı 15 Mart 2019’daki ilk küresel iklim boykotunda 1,4 milyon çocuk okula gitmeyip iklim eylemi çağrısında bulunmuştu. 24 Mayıs’ta ise katılımın daha fazla olacağı ifade ediliyor. Fridays for Future’ın bildirdiği sayılara göre, iklim boykotuna en fazla şehir ve kasabayla katılan ülkeler Almanya (215), ABD (159), Birleşik Krallık (141) ve İsveç (116).

Yarın gerçekleşecek toplu boykottan önce, aralarında Greta Thunberg’in de bulunduğu bir grup genç aktivistin bir sonraki küresel iklim boykotu ve eylem haftasının, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres başkanlığında 23 Eylül 2019’da toplanacak BM İklim Eylemi Zirvesi’nin hemen öncesinde, 20 Eylül’de yapılması için çağrıda bulunması bekleniyor. BM Genel Sekreteri Guterres, dünya liderlerinin gençlerin çağrılarına yanıt verecek somut eylem planları ile zirveye katılmaları gerektiğini ifade etmişti.

Türkiye’deki Genç Aktivistler Farklı Şehirlerde Bir Araya Geliyor

Okul boykotları Türkiye’de de 15 Mart’tan beri düzenli olarak yapılıyor ve o tarihten beri İstanbul başta olmak üzere birçok farklı şehirde genç aktivistler enerji politikalarının değişmesini, seragazı emisyonlarının acil önlemler ile azaltılmasını ve Paris Anlaşması’nın ortaya koyduğu 1,5 derece hedefi için ülkelerin hemen şimdi harekete geçmesini talep ediyor. Çocuklar 24 Mayıs Cuma günü iklim eylemi için okulu kırıp karar vericilerden hemen harekete geçmelerini talep edecek.

Genç aktivistler Adıyaman, Ankara, Antalya, Ayvalık, Bodrum, Çıralı, Dalyan, İzmir, İstanbul, Malatya ve Samsun’da iklim krizinin aciliyetine dikkat çekecekler. Anketlere göre, Türkiye’de iklim değişikliğinden endişe eden sadece çocuklar değil. Türkiye’de her dört kişiden üçü iklim değişikliğinden endişeli, nüfusun %83’ü temiz enerji dönüşümü talep ediyor. Her 10 kişiden 6’sı ise etkilerin şu anda ülkemizde hissedildiğini ifade ediyor.

12 yaşındaki iklim aktivisti Atlas Sarrafoğlu ise yarın Maçka Parkı’nda saat 12.00-13.00 arasında toplanacaklarını ve katılımın 15 Mart’a göre daha fazla olacağını beklediklerini söyleyerek “1.200 kişiye yakın katılımcı bekliyoruz. Ece Bayraktar, Deniz Çevikus ve Selin Gören gibi arkadaşlarımız da bizimle olacak. Bildiğim kadarıyla Samra Samer Dalyan’da Ege Edman ise Ayvalık’ta boykota katılacak.” diyor.

Sarrafoğlu artık iklim değişikliği demediklerini, çünkü bir kriz yaşadığımızı belirterek “Bu krizi duyan ve bilgilenen daha çok kişi var. Deniz Çevikus’un çağrısında belirttiği gibi ‘Bilgilenen harekete geçer’. Aslına bakarsanız iki aylık süreçte çok protesto yapamadık. Mesela ben okulumda sınıflara iklim değişikliği ile ilgili bilgiler verdim. Sosyal medya da ciddi anlamda aktiftik. Özellikle bu son haftada. İki aylık süreçte Türkiye değil de öteki ülkeler aktifti. Biz her gün okulumuzu kıramıyoruz maalesef. Bizde biraz sorun oluyor. Onlar okullarını her cuma kırabiliyor. Biz de protesto yapmak isteriz aslında” diyor.

Türkiye’deki Fridays for Future hareketinin Facebook sayfasına ise bu linkten ulaşabilirsiniz.

Boykotlar Avrupa Seçimlerinin Gündemini Değiştiriyor

Yaklaşık bir yıldır okullarda yapılan iklim boykotlarının en etkili olduğu yerlerin başında Avrupa Birliği (AB) geliyor. Genç aktivistler iklim değişikliğini bu hafta sonu 28 üye ülkenin tamamında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçim gündeminin merkezine taşımayı başardı ve iklim değişikliği güçlü adayların münazaralarında tartışıldı.

AB İklim Eylemi Eski Komiseri Connie Hedegaard, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söylüyor: “Sokaklarda iklim boykotu yapan öğrencilerin uyanmamız için yaptıkları uyarıları duyduk. Rotamızı şimdi değiştirmediğimiz takdirde iklim krizinden en çok etkilenecek olanların bu gençler olduğunu ve önümüzdeki beş yılın belirleyici yıllar olacağını biliyoruz. Dolayısıyla, iklim değişikliğiyle mücadelede iddialı eylemleri hayat geçirmek isteyen yeni bir Avrupa Parlamentosu için seçmenlerin Avrupa seçimlerinde oy kullanmaları hayati önem taşıyor.”

AB seçimlerinde seçmen katılım oranı ve özellikle genç seçmen katılımı, genellikle ulusal seçimlere göre daha düşük gerçekleşiyor. 2014 yılında, 18-24 yaş arası seçmen katılımı %28 oranındaydı. Greta Thunberg ve diğer genç iklim aktivistlerinin mesajlarını tekrarlayan Avrupalı genç sosyal medya fenomenleri, gençlere “iklim değişikliğini umursuyorsanız gidip oy verin” çağrısı yapıyor.

Fridays for Future Almanya’dan Jakob Blasel’e göre: “Bir sonraki Avrupa Parlamentosu iklim kriziyle başa çıkabilme ve benim kuşağımın geleceğini kurtarabilme ihtimaline sahip, muhtemelen son parlamento olacaktır. Ama politikacılar bu kriz karşısında harekete geçmiyor ve geleceğimizi feda ediyor. Dolayısıyla, iklim değişikliğini Avrupa seçimlerinin temel konusu yapmaktan başka bir çaremiz yok.”

İklim eylemi talep eden sadece gençler de değil. Anketlere göre, bazı büyük AB ülkelerinde nüfusun dörtte üçü, politikacıların iklim değişikliğine karşı harekete geçmelerini istiyor.

European Climate Foundation (ECF) CEO’su ve Paris Anlaşması’nın baş mimarı Laurence Tubiana ise “Greta Thunberg’in başlattığı okul boykotları iklim değişikliği bilincinin artmasına ve iklim değişikliğinin bu seçimlerin temel konularından biri olmasına katkıda bulundu. Artık sıra adil bir dönüşüm konusunda samimi ve kararlı olan adaylara oy vererek gençlerin çağrısına yanıt verecek Avrupa seçmeninde” diyor.

Bu Cuma günü gerçekleştirilecek iklim boykot ve eylemleri için şimdilik bildirilen sayılara göre Almanya’da 215, Birleşik Krallık’ta 141, Fransa’da 59, İtalya’da 90, İspanya’da 60 ve Polonya’da 12 noktada on binlerce aktivist iklim için okulu kıracak. Youth for Climate Belçika ise gençlerden oluşan delegasyonları Avrupa Birliği’nin başkenti Brüksel’deki iklim eylemine katılmaya davet etti.