;
Bilim Ekonomi Politika

Yeni İklim Teknolojileri ve Servisleri için Hızlandırıcıların ve Kuluçkaların Rolü

14 Mart 2018’de Almanya’nın Bonn kentinde bir araya gelecek uzmanlar, iklim değişikliği ile mücadelede bu alana odaklanan girişim hızlandırıcılarının ve kuluçka programlarının etkinliğinin nasıl artırılacağını tartışacaklar. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) Teknoloji İcra Komitesi (TEC), Yeşil İklim Fonu (GCF) ve İklim Teknoloji Merkezi ve Ağı (CTCN) tarafından organize edilen etkinlikte aynı zamanda Yeşil İklim Fonu kapsamında değerlendirilmek üzere iklim teknolojileri kuluçka ve hızlandırıcı merkezleri proje önerisi sekretarya ile resmen paylaşılmış olacak.

“İklim krizinin gezegensel boyutu ve aciliyeti göz önüne alındığında yeni iklim teknolojileri ve servislerinin sayısının, etkinliğinin ve genel olarak mücadele seçeneklerimizin hızla artması gerektiği bir gerçek. Girişim kuluçkaları ve hızlandırıcılar tam da burada devreye girebilir.”

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) Teknoloji İcra Komitesi (TEC), Yeşil İklim Fonu (GCF) ve İklim Teknoloji Merkezi ve Ağı (CTCN) ortak organizasyonununda 14 Mart 2018’de bir araya gelecek uzmanlar, iklim değişikliği ile mücadele bağlamında yeni teknoloji ve servislerin geliştirilebilmesi için bu alana odaklanan girişim hızlandırıcıları ve kuluçka programlarının etkinliğinin nasıl artırılacağını masaya yatıracaklar.

İklim krizi ile mücadelede hem azaltım hem uyum bağlamında yeni teknolojiler ve servislerin geliştirilmekte olduğunu biliyoruz. Bu alanda hemen her geçen gün yeni girişimler ortaya çıkıyor. Bu girişimlerin örneklerini özellikle son yıllarda Türkiye’de de görebiliyoruz. Şimdiden uluslararası ödüller kazanmış Türkiyeli girişimler var. Örneğin, “Tarla.io” adlı girişim, geçtiğimiz kasım ayında Almanya’nın Bonn şehrinde gerçekleşen iklim zirvesi COP23’te İklim Eylemi için Veri Yarışmasında 67 ülkeden yarışmaya katılan 450 ekip içinde veri görselleştirmesi ödülü almıştı. Ancak, iklim krizinin gezegensel boyutu ve aciliyeti göz önüne alındığında bu alandaki örneklerin sayısının ve elimizdeki mücadele seçeneklerimizin hızla artması gerektiği de bir gerçek. Girişim kuluçkaları ve hızlandırıcılar tam da burada devreye girebilir. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) Teknoloji İcra Komitesi (TEC), Yeşil İklim Fonu (GCF) ve İklim Teknoloji Merkezi ve Ağı (CTCN) kafa kafaya verip sadece bu konuya odaklanılacak bir etkinlik düzenliyor ve bu etkinlikle beraber Paris Anlaşması hedeflerine ulaşılmasını sağlayabilecek yeni azaltım, uyum odaklı teknoloji ve servislerinin geliştirilmesini tetiklemeyi amaçlıyor.

Etkinliğin programında sanal katılıma olanak tanıyan bir zaman dilimi de mevcut. Aynı zamanda sosyal medyadaki #ClimateTech etiketi üzerinden etkileşime geçilebileceği belirtilmekte. 14 Mart’taki gerçekleşecek etkinlikte Yeşil İklim Fonu kapsamında değerlendirilmek üzere iklim teknolojileri kuluçka ve hızlandırıcı merkezleri proje önerisi de sekretarya ile resmen paylaşılmış olacak.

Konuşmacılar Kimler Olacak?

Etkinlik programında konuşmacı olarak yer alacak bazı isimler şu şekilde:

  • Carolina Fuentes, Hükümet İlişkileri Yöneticisi, Yeşil İklim Fonu
  • Jukka Uosukainen, Direktör, İklim Teknoloji Merkezi ve Ağı
  • Wim Naudé, Kalkınma Ekonomisi ve Girişimcilik Profesörü, Maastricht Üniversitesi
  • Harish Hande, Girişimci ve SELCO India Kurucusu
  • Rukayatu Sanusi, İcra Direktörü, Gana İklim Yenilikçilik Merkezi
  • Andrea Karpati, Politika Bölümü Direktörü, Climate-KIC
  • Fernando Hentzschel, Teknoloji Bölümü Direktörü , Corporación de Fomento de la Producción, Şili
  • Kitipong Promwong, Genel Sekreter, Ulusal Bilim, Teknoloji ve Yenilikçilik Politika Ofisi, Tayland
  • Alois Posekufa Mhlanga, Sinai Kalkınma Uzmanı, UNIDO
  • Jean-Louis Racine, İklim Teknoloji Programı, Dünya Bankası Grubu
  • Patricia Espinosa, İcra Sekreteri, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Sekretaryası

Kuluçka ve Hızlandırıcı Nedir?

Kuluçka programları ve hızlandırıcılar özellikle erken aşamadaki girişimlerin fikirlerini hayata geçirebilmeleri için gereken hayati destekleri sağlayan mekanizmalar olarak özetlenebilir. Bu destekler eğitim, rehberlik, ağ kurma, finans, iş modeli, fon bulma gibi alanlarda yoğunlaşmakta.

Arif Cem Gündoğan

İklim Haber'e kurulduğu günden 1 Mayıs 2018'e dek Kıdemli Analist olarak katkı sunmuş olan eski ekip üyemiz Arif Cem Gündoğan iklim değişikliği, iklim finansmanı ve düşük karbon ekonomisi üzerine özel sektörde danışman olarak çalışmaktadır (arşivdeki yazıları/analizleri kendi kişisel görüşleridir, çalıştığı kurumları kesinlikle bağlamamaktadır). Yaklaşık 10 yıl profesyonel çalışma tecrübesi bulunan Arif Cem, Çevre ve Kalkınma yüksek lisansını Jean Monnet bursiyeri olarak King’s College London’da tamamlamıştır.