;
Politika

Türkiye için COP23’te Kritik Cumartesi!

Paris Anlaşması’nı imzalayan ama iklim finansmanı ve teknoloji transferi mekanizmalarına erişemediği için onaylamayan Ankara’nın talep ettiği şartlar, Bonn’da sürdürülen COP23 İklim Zirvesinin Cumartesi günkü oturumunda görüşülecek. Türkiye için büyük önem taşıyan görüşme için Alman müsteşar Jochen Flasbarth devreye girdi.

Deutsche Welle Türkçe’den Cengiz Özbek’in haberine göre, küresel ısınmayla mücadele kapsamında 2015 yılında kabul edilen Paris Anlaşması’nı geçen sene imzalamasına karşın halen parlamentodan geçirmeyen 28 ülkeden biri olan Türkiye’nin bu konudaki talepleri, Bonn’da devam eden BM İklim Değişikliği Konferansı’nda masaya yatırılıyor.

BM fonundan mali destek ve teknoloji transferi talep eden Türkiye, 2015 yılındaki zirvenin ev sahibi Fransa tarafından vaat edildiğini belirttiği bu şartların yerine getirilmemesi halinde anlaşmayı TBMM’den geçirmeyeceğini duyurmuştu.

Bonn’daki Türkiye heyetine başkanlık eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Mehmet Emin Birpınar, konferansın dönem başkanı Fiji’nin Türkiye ile ilgili sorunun çözümü için Almanya Çevre Bakanlığı Müsteşarı Jochen Flasbarth’ı görevlendirdiğini açıkladı. Flasbarth, 2015 yılındaki Paris konferansında Almanya’nın iklim değişikliği başmüzakerecisi olarak görev yapmıştı.

Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı onaylamak için sunduğu taleplerin, Bonn’da hafta başında başlayan konferansın cumartesi günkü oturumunda ele alınacağı öğrenildi.