;
Bilim

TEDAŞ 10 kW Altı için Tip Proje Dosyasını Kamuoyu ile Paylaştı

Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) 10 kW altı çatı ve cephe güneş enerjisi sistemleri için tip proje dosyasını yayımladı. “Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği Kapsamında 10 kW ve Altı ve Cephe Uygulamalı Güneş Elektrik Üretim Tesisleri için Tip Proje ve Ekleri” adı verilen dosya, azami 10 kW kurulu güçteki güneş enerjisi sistemlerinin teknik bilgilerini paylaşıyor.

Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) 10 kW altı çatı ve cephe güneş enerjisi sistemleri için tip proje dosyasını geçtiğimiz gün kamuoyu ile paylaştı. “Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği Kapsamında 10 kW ve Altı ve Cephe Uygulamalı Güneş Elektrik Üretim Tesisleri için Tip Proje ve Ekleri” başlıklı dosya “Amaç, Kapsam, Dayanak, Standartlar ve Tanımlamalar” ve “Tasarım” adlı iki bölümden oluşuyor, azami 10 kW kurulu güçteki güneş enerjisi sistemlerinin teknik bilgilerini paylaşıyor.

Dosyanın amaç ve kapsamı şöyle açıklanıyor: “Bu tip projenin amacı; Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik uyarınca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kurum tarafından, kendi tüketim tesisinin bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücüne kadar üretimi ve tüketimi aynı noktadan bağlı, kurulu gücü azami 10 kW olan çatı ve cephe uygulamalı, güneş enerjisine dayalı üretim tesisleri için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından yayımlanan usul ve esaslar çerçevesinde tip projesinin hazırlanmasıdır”. Dosya kapsamında aynı zamanda “10kW Tek Hat Şeması” da paylaşılıyor.

“Revize Edilebilir”

Dosya hakkında İklim Haber’e açıklamalarda bulunan GÜNDER Genel Sekreteri Faruk Telemcioğlu, çalışmayı genel anlamda olumlu değerlendirdiğini ifade ederek şunları söyledi: “Özellikle çatıların önünü açacak bir adım. Dünyada da bu böyle. Dağıtım firması gelir, tip projedeki şartlara ve mevcut kuruluma bakar, kabul eder veya etmez. Zaman kaybını önleyecek, maliyetleri düşürecek bir adımdan bahsediyoruz”.

Dosyaya eleştiriler getiren ve revize edilebilecek noktaları olduğunu belirten Telemcioğlu, TEDAŞ’ın böyle bir çalışma yaparken sektör temsilcilerinin resmi görüşlerini de alması gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu: “Bunun mutabakatla atılması gereken bir adım olduğuna inanıyorum. Dosyada invertör konusunda tarif edilen bir marka var. Hiç kimse emniyete karşı değil ama emniyet gerekçe gösterilerek firmalar tarif edilmemeli. ‘Orada istendiği takdirde’ diye bir tabir geçiyor ama onun yerine başka bir ifade seçilebilirdi. Bir yönlendirme olmaması gerek. Kişisel olarak böyle düşünüyorum”.