;
Politika

Oslo Mahkemesi, Kuzey Kutbu’nda Petrol Arama Planını Onayladı

Oslo temyiz mahkemesi, Norveç’in Kuzey Kutbu’ndaki petrol ve benzin arama planını onayladı. Çevreciler iklim değişikliğini körükleyecek bu plana karşı çıkarken Greenpeace Norveç, bu kararın Norveç’in sağlıklı bir çevreyi güvence altına alan yasasını ihlal ettiği gerekçesiyle Yargıtay’a başvuracağını belirtti.

Haber: Alister Doyle

Çeviri: Çisil Sevinç

Oslo’daki bir temyiz mahkemesi, geçtiğimiz Perşembe günü (23 Ocak) Norveç’in Kuzey Kutbu’nda petrol ve doğal gaz arama planını onayladı. Çevreciler ise bunun iklim değişikliğini körükleyerek anayasal güvenceleri ihlal edeceği gerekçesiyle plana karşı çıkıyor.

Küresel ısınmayla mücadele etmek ve 2015 Paris Anlaşması’nı hayata geçirmek için dünyanın birçok yerinde davalar açılıyor. Bu davalar arasında, Greenpeace ve Norveç’in en büyük genç çevreci örgütü Nature & Youth’un (Natur og Ungdom) 2016 yılında açtığı dava bulunuyor.

Ancak Oslo Temyiz Mahkemesi’nin üç hakimli heyeti, 2018’de muhafazakar hükümetin Barents Denizi’ndeki sondaj çalışmasına izin veren alt mahkeme kararını emsal göstererek temyizi reddetti.

Greenpeace ise kararda umut ışığı gördüğünü ve Yargıtay’a başvuracağını söyledi. Norveç anayasasının 112. Maddesi, gelecek nesiller için sağlıklı bir çevre hakkını gözetiyor.

Climate Home News’a konuşan Greenpeace Norveç başkanı Frode Pleym, “Mutluyuz. Bu bizim için büyük bir adım” dedi. Pleym, kararda, çevresel zarar hesaplanırken ülke dışındaki fosil yakıt kaynaklı seragazı emisyonlarının da dahil edilmesi gerekliliğinin yer almasını özellikle desteklediğini söyledi.

Bu karar ile birlikte, sadece ülke içindeki petrol arama ve üretim kaynaklı emisyonların hesaba katılmasını öngören alt mahkeme kararı da reddedilmiş oldu. Norveç Batı Avrupa’nın en büyük petrol ve benzin ihracatçısı.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Ancak, Temyiz Mahkemesi’nin hükümetin petrol arama lisanslarını onaylamasını desteklemesi Equinor, Chevron, Lukoil, ConocoPhillips gibi şirketleri de desteklemesine neden oluyor.

Hakimler, mevcut yasalara uygun olarak alınan hükümet ve parlamento kararlarına müdahale ederken dikkatli olmaları konusunda mahkemeleri uyardı.

Kuzey Kutbu’nda yeni petrol sahalarının geliştirilmesi ve pompalama işlemleri uzun yıllar sürebilir. Çevreci gruplar, bu durumda Norveç’in 2015 Paris Anlaşması kapsamında verdiği seragazı taahhütlerinin tehlikeye gireceğini düşünüyor.