;
Politika

On Binler New York’tan Dünya Liderlerine Seslendi: “Fosil Yakıtlar Bizi Öldürüyor”

fosil yakıt

New York’ta, Çarşamba günkü BM İklim Zirvesi öncesinde on binlerce kişi fosil yakıtlardan hızlı bir çıkış talebiyle yürüdü.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu öncesinde ABD’nin New York kentinde on binlerce kişi fosil yakıtlara karşı yürüdü. On binlerce iklim aktivisti New York sokaklarında “fosil yakıtlara son vermek için bir yürüyüş” gerçekleştirirken, yürüyüşte “Fosil yakıtlar bizi öldürüyor” ve “Yangınlar ve seller için oy vermedim” gibi yazılı pankartlar açıldı.

Kongre Üyesi Alexandria Ocasio-Cortez kalabalığa hareketin “görmezden gelinemeyecek kadar büyük ve radikal” olması gerektiğini söyledi. Organizatörlere göre, Manhattan’daki yürüyüşe 50 bin ile 75 bin arasında kişinin katıldı ve bu ABD’de son beş yılda düzenlenen en büyük iklim yürüyüşü oldu.

Yürüyüş sırasında Hip Hop Caucus Başkanı Rev Lennox Yearwood, bugünkü iklim hareketini ABD’nin “ırksal adalet” için verdiği mücadeleye benzetti.

Louisiana’nın yerlisi olan göstericilerin, çevre adaleti aktivistlerinin ABD’nin güneybatısındaki petrokimya inşaatlarına son verme mücadelesini desteklediğini görmekten heyecan duyduğunu belirten Yearwood, “Fosil yakıtların her türlüsüne son vermemiz gerekiyor” dedi.

Yürüyüş, dünya liderlerinin katılacağı bu haftaki BM Genel Kurulu ve Çarşamba günü (20 Eylül) yapılacak BM İklim Zirvesi öncesi yapıldı. Bu hafta başında 650’den fazla küresel iklim eylemi gerçekleştirildi; Pazar günü erken saatlerde aktivistler Almanya’nın Berlin kentindeki Brandenburg Kapısı’na turuncu boya püskürttü.

Aralarında Greta Thunberg’in Fridays for Future’unun da bulunduğu gençlik örgütleri eylemlerin düzenlenmesinde öncü rol oynadı.