;
Ekonomi Politika

Liderliği Sorgulanan Trudeau Kanada için Yeşil İşler Vadetti

Justin Trudeau, koronavirüs pandemisiyle mücadele kapsamında, siyasi geleceğini, Kanada’yı “daha iyi bir şekilde yeniden inşa etmek” planına dayandırıyor.

Milletvekillerine hitaben yaptığı ve yeni bir parlamento oturumu için vizyonunu açıkladığı uzun konuşmada Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ülkenin 2030 iklim hedeflerini güçlendirmeye yönelik planları “derhal” yayımlayacağına ve 2050 yılına kadar karbon nötrlüğünü sağlamak için yasa çıkaracağına söz verdi.

Trudeau, “İklim eylemi, ülke genelinde bir milyon iş yaratma ve destekleme planımızın temel taşı olacak. Bugün iyi işler sağlayabilirsek sadece gelecek yıl değil, 2030, 2040 ve sonrasında da küresel olarak rekabetçi bir ekonomi yaratabiliriz” dedi.

Ancak iklim konusunda var olan vaatleri büyük ölçüde tekrarlayan konuşma, muhalefet partilerinin yasayı çıkarması için yeterli olmadı.

Bir çıkar çatışması skandalında yer alan ve geçen yıl bir seçimde oy çoğunluğunu kaybeden Trudeau; geçen ay parlamento oturumunu bitirdiğinde, siyasi bir sıfırlama ve COVID-19’a karşı yeşil bir iyileşme taahhüdü üzerine kumar oynadı.

Trudeau şu anda gelecek vizyonu üzerine bir güven oylamasıyla destek toplayamazsa olası bir seçimle karşı karşıya.

Yönetiminin ayakta kalabilmesi için Trudeau’nun, milliyetçi Bloc Québecois veya sol eğilimli Yeni Demokrat Parti’sinden (NDP), en az bir muhalefet partisinin desteğine ihtiyacı var. Muhafazakarlar hükümete herhangi bir destek vermeyi reddettiler. Oylama için ise henüz bir tarih belirlenmedi.

Kanada İklim Eylem Ağı’nın (CANC) yönetici direktörü Catherine Abreu, Climate Home News’e yaptığı açıklamada, konuşmanın “iklim adaleti konusunda doğru tonlamasına rağmen” yeni iklim veya çevre politikalarını açıklamadığını” söyledi. Abreu, “Kanada için devrim niteliğinde bir yeşil iyileşme mi? Hayır” dedi.

Ancak, hükümetin iklim politikaları ile sosyal sorunları birbirine bağlama çabalarını ileriye dönük ve “ilerici” bir adım olarak nitelendirdi.

Abreu, “Elbette, bu hükümetten daha önce benzer sözler duymuştuk. Bu tarihi konuşmada dile getirilen ruhun anlamlı eyleme dönüşüp dönüşmeyeceğini belirleyecek olan, önümüzdeki aylarda alınacak politika ve yatırım kararlarıdır ”dedi.

Trudeau’nun iklim politikaları arasında enerji verimliliğini artırmak için evleri ve binaları güçlendirmek, yenilenebilir enerji ve temiz teknolojilere yatırımları desteklemek, sıfır emisyonlu araçlar için şarj istasyonlarına yatırımlar ve akü üretimi yer alıyor.