;
Ekonomi Politika

Kanada’nın Yeni Temiz Yakıt Standardı En Çok Yoksulları Etkileyecek

Kanada hükümetinin, en çok en yoksul haneleri ve en savunmasız kesimleri etkileyecek olan yeni temiz yakıt standartları eleştiriliyor.

Kanada’nın sol eğilimli muhalefet partisi Yeni Demokrat Parti (NDP), hükümetin yaptığı bir etki analizinin daha yüksek yakıt maliyetlerinin düşük ve orta gelirli haneleri en çok etkileyeceğini söylemesinin ardından Salı günü açıklanan yeni temiz yakıt standartlarını eleştirdi.

Geçen hafta taslak halinde yayımlan Temiz Yakıt Standardı, Ottawa’nın iklim planının önemli bir parçasını oluştururken ulaşımda ve evleri ısıtmada kullanılan sıvı yakıtların karbon içeriğini azaltmayı hedefliyor. Başbakan Justin Trudeau’nun Liberalleri, planın 2030 itibariyle yıllık emisyonları 20 megatondan fazla azaltacağını söylüyor.

NDP partisinin finans eleştirmeni Peter Julian Salı günü Reuters’e verdiği röportajda, “Kanadalılar üzerlerine düşeni yapmak istiyorlar, ancak Trudeau’nun orantısız bir şekilde düşük gelirli Kanadalıları vurması sorumsuzca ve kendi kendini mağlup ediyor” dedi.

Önerilen düzenlemeler önümüzdeki yıl kabul edilirse, 2022’de yasalaşacak. Hanehalklarına maliyetle ilgili endişeler, Kanada’nın karbon emisyonlarını 2030 itibariyle 2005 seviyelerine göre %30 azaltma taahhüdünün merkezinde yer alan bir politikaya yönelik geri adım atılmasını teşvik edebilir.

19 Aralık’ta yayımlanan bir analizde, federal çevre departmanı, tedarikçilerin daha yüksek üretim maliyetlerini tüketicilere aktardığı için hane halklarının 2030’da ortalama olarak 69 ile 208 Kanada doları arasında sıvı yakıt maliyetlerinde artış göreceğini söyledi.

Analiz, “Ulaşım yakıtı ve ev ısıtma giderlerindeki artışların, düşük ve orta gelirli haneleri, müstakil hanelerde yaşayanları veya enerji verimliliği üzerinde kontrolü olmayan kalorifer yakıtı kullanan konutların orantısız bir şekilde etkilemesi bekleniyor” dedi.

Analizde özellikle tek yaşayan annelerin ve sabit gelirle yaşayan yaşlıların enerji yoksulluğuna karşı en savunmasız kesimler olduğu belirtiliyor.

Çevre Bakanı Jonathan Wilkinson’ın başsözcüsü Sabrina Kim, Ottawa’nın, evleri daha enerji verimli hale getirmek için finansman sağlanması ve elektrikli araç alımlarının teşvik edilmesi gibi, Kanadalıların fiyat etkisinden kaçınmasına yardımcı olacak girişimler başlattığını söyledi.

Trudeau hükümeti bu ayın başlarında güçlendirilmiş iklim planını açıklamıştı.