;
Politika

Kanada, Yasalarını 2050 Net Sıfır Emisyon Hedefine Uygun Düzenlemeye Başladı

Başbakan Justin Trudeau, Kanada’nın emisyonlarını 2050 itibarıyla net sıfıra indirmesini ve bu hedefe ulaşmak için beş yıllık hedefler koymasını taahhüt eden bir yasa tasarısı sundu.

Trudeau, ülkeyi 2050 itibarıyla karbon nötrlüğü elde edecek bir yola sokma taahhüdünü takiben, Kanada Net Sıfır Emisyon Hesap Verebilirlik Yasası olarak adlandırılan yasa tasarısını sundu.

Geçtiğimiz hafta Perşembe günü parlamentoya sunulan yasa, 2030’dan itibaren beş yıllık emisyon azaltım hedefleri belirlemek ve her bir taahhüdü yerine getirmek için güvenilir bir plan geliştirmek adına yasal olarak bağlayıcı bir süreç oluşturuyor. Kabul edilirse, gelecekteki hükümetler, hedeflere ulaşma yolunda ilerleme konusunda düzenli olarak rapor vermek zorunda olacaklar.

Ancak yasa tasarısı hükümetin kısa vadede emisyonları nasıl azaltmayı planladığını belirtmiyor ve yeni bir 2030 hedefi önermiyor.

Trudeau Perşembe günü gazetecilere verdiği demeçte “Son seçimde, hükümetimiz Kanada’yı 2050 itibarıyla net sıfır emisyon taahhüdüne yasal olarak bağlayacağına söz verdi. Bu sabah bu sözü yerine getirdik” dedi.

Tasarı, “hedefe Kanadalılara güven sağlayacak şekilde ulaşmamız için bir hesap verebilirlik ve şeffaflık çerçevesi kuruyor. Bu, herkes için işe yarayan güçlü, dirençli bir ekonomi inşa etme stratejimizdeki temel bir adımdır” diyor.

Kanada, son yıllarda iklim taahhütlerini yerine getirmede başarısız oldu. Kyoto Protokolü’nden geri döndü ve salgından önce 2020 emisyon hedefine ulaşma yolunda da değildi.

Trudeau seçim manifestosunda, Kanada’nın 2030 yılı emisyonlarında 2005 seviyelerine göre %30 azaltım hedefini “aşma” sözü verdi. Ama buna ulaşmak için çok daha büyük bir iklim eyleminde bulunması gerekecek.

Climate Action Tracker’a göre, COVID-19 salgınının neden olduğu emisyonlardaki düşüşe rağmen, Kanada 2030 hedefine ulaşma yolunda olmayabilir.

Yeşiller Partisi lideri Annamie Paul gazetecilere verdiği röportajda, “Gördüğümüz şey, hiçbir planın olmadığıdır. Bizi net sıfıra ulaştıracak bir plan yok. Bu sadece bir illüzyon” dedi. Kanada’nın yeni bir 2030 hedefini benimsemesinin bir buçuk yıla kadar sürebileceğini sözlerine ekleyerek, “Gelecekteki bir tarihte geliştirilecek bir planın hesap verebilirliğinden söz ediliyor” diye konuştu.

Paul bunun “bir başarısızlık” olduğunu söyledi ve Paris Anlaşması uyarınca Kanada’nın bu yıl 2030 iklim planını geliştirmesinin beklendiğini ekledi. “Bu mevzuat, hedefimizi bu yıl içinde büyütme niyetimiz olmadığını açıkça ortaya koyuyor” dedi. Yeşil Parti, 2030 yılına kadar %60 emisyon azaltımını destekliyor.

Tasarı, hükümetin sahip olduğu her departman ve federal şirketin, planlarına iklim risklerini dahil etmesini gerektiriyor. Ayrıca, hükümete net sıfır hedefine nasıl ulaşılacağı konusunda tavsiyelerde bulunmak için bağımsız bir organ da kuruyor.

Pembina Enstitüsü federal politika direktörü Isabelle Turcotte, yasanın “Kanada’nın düşük karbonlu enerji potansiyeline ulaşmasına yardımcı olacağını” söyledi.