;
Bilim

İklim Değişikliği, Kuraklık ve Göç: “Türkiye’nin İklim Senaryoları I Kuraklık Belgeseli / Van” Yayında

kuraklık

İklim Haber, Van’da her geçen gün şiddetlenen kuraklık sorununa ilişkin yeni bir belgesel hazırladı. Şenol Balı’nın hazırladığı belgeselde, kuraklık nedeniyle yaşanan göç olgusu bölgede çalışan akademisyenler, köylüler ve köyden göç etmek zorunda kalanlarla ele alınıyor.

Kuraklık ve aşırı buharlaşma, Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de en önemli sorunlardan biri olmaya devam ediyor. Van Gölü Havzası da artan kuraklıktan etkilenen bölgelerden. Havzadaki bazı su kaynakları tamamen yok olurken bazılarında da önemli bir seviye düşüklüğü yaşanıyor. Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü de bu durumdan olumsuz etkileniyor. Kapalı havza olan Van Gölü’nde de çekilmeler yer yer 2 km’yi bulmuş vaziyette.

Temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan ve son yıllara kadar ülkenin küçükbaş hayvan depolarından biri olan Van ve çevre kentlerdeki bu uğraş da, söz konusu iklim değişikliğinden doğrudan etkileniyor. Mera, yayla ve otlaklarda her geçen gün artan verim düşüklüğü, birçok hayvan besicisinin hayvanlarını satmasına ve yaşadığı kırsal alanı terk etmesine neden oluyor. Tarımsal ürünlerde de yaşanan aynı sorun, köylüleri göç etmeye zorluyor. Bölgede, hayvancılıkla uğraşan yurttaşların sayısı her geçen gün azalıyor, tarım alanları boş bırakılıyor ve bunlarla beraber köyler ve meralar hızla boşalıyor. Göç edenlerin ağırlıklı olarak gittikleri yer ise Van kent merkezi ya da metropoller.

İklim Haber, artan maliyetlerin de etkili olduğu ve iklim değişikliğinin neden olduğu bu göçü, bölgede çalışan akademisyenler, köylüler ve köyden göç etmek zorunda kalanlarla konuştu. Yönetmenliğini gazeteci Şenol Balı’nın, görüntü yönetmenliğini Zafer Avnaş’ın üstlendiği belgesel çalışmasının kurgusunu ise Süleyman Parlak üstlendi. 12 dakika süren belgeselde, yaşanan sorun tüm boyutlarıyla ele alındı.

Köylüler, mera ve tarlalardan verim alamadıklarını, hayvanların sıcaklardan olumsuz etkilendiğini dile getiriyor. Su kaynakları ile bilenen yaylalarda da zaman zaman su sorunu yaşanıyor. Konuşan, yaylacılar, yaylaya götürdükleri hayvanların su ihtiyacını gidermekte zorlandıklarını bu yüzden çoğu zaman leğenlerde suladıklarını söylüyor. Köylüler, böyle devam etmesi durumunda herkesin hayvanlarını satacağını ve köyleri tamamen terk edeceğini belirtiyor. İklim değişikliğinin neden olduğu bu zorunlu göç nedeniyle tarım aletleri de satılmaya başlanmış vaziyette.

Konu hakkında araştırma yapan ilgililer ise mevsimsel kaymaların yaşandığını, otlak alanların veriminin düştüğünü ve yaz sezonunun uzadığını ifade ediyor. Kar yağışlarının da düştüğü zaman dilimi değişti ve kısaldı. Geçmişte kasım ayında başlayan yağışların son yıllarda Ocak ayında düşmeye başladığına dikkat çekiyor.

Belgesele buradan ulaşabilirsiniz.