;
Politika

İklim Aktivistleri Madrid’den COP25’e Sesleniyor!

2 Aralık günü Madrid’de başlayan COP25’te liderlere somut ve iddialı eylemlerde bulunma çağrısı yapan genç iklim aktivistleri, dünya çapında iklim grevine çıkıyor.

Geçtiğimiz yıl İsveç Parlamentosu önünde, 16 yaşındaki genç iklim aktivisti Greta Thunberg’in iklim krizine yönelik somut eylemlere geçilmesi adına tek başına başlattığı eylem, dünya çapında binlerce genç ve yetişkinin iklim grevlerine katılmasına ilham oluyor.

2 Aralık’ta Madrid’de başlayan COP25 ile birlikte bugün (6 Aralık) 150’den fazla şehirde binlerce öğrenci ve yetişkin, zirvede hükümetlerin somut ve iddialı eylemlere geçmesi çağrısında bulunmak adına sokağa çıkıyor.

COP25 kapsamında Madrid, Atocha’da yerel saat ile 18.00’da gerçekleşecek iklim grevine Thunberg de sosyal medya üzerinden katılacağını duyurdu. Grevden önce Thunberg, yerel saat ile 16:30’da La Casa Encendida’da basın açıklaması yapacak.

Türkiye’de de Sıfır Gelecek İzmir platformu, saat 18.00’da Alsancak ÖSYM önünde buluşulacağını duyurdu.

15 Mart 2019’da 125 ülkede eşzamanlı olarak ilki gerçekleşen küresel iklim grevlerine dünya çapından 1 milyon aktivist katılmıştı.

23 Eylül’de New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres yönetiminde gerçekleşen BM İklim Eylem Zirvesi kapsamında Thunberg’in öncülüğü ile başlayan iklim grevinin büyümesiyle, 20-27 Eylül tarihleri küresel iklim grevi haftası ilan edilmişti. 20 Eylül’deki küresel grevde ise 4 milyona yakın katılımcı ile dünya tarihindeki en büyük iklim grevi gerçekleşmişti. 350.org’un açıkladığı sayılara göre ise Türkiye’de toplamda 10 bin kişi iklim grevine katılırken, İstanbul’daki katılım sayısı ise 3.500 olarak açıklanmıştı.

29 Kasım Cuma günü alışveriş çılgınlığını teşvik eden Kara Cuma’yı (Black Friday) protesto etmek için Türkiye’de dahil tüm dünyada eylemler gerçekleşmişti.