;
Politika

Greta Hükümetlere Seslendi: ‘‘İklim Grevleri Başarısız Oldu, Harekete Geçin’’

COP25’in başlamasıyla dün (6 Aralık) 500 bine yakın kişi Madrid sokaklarındaydı. Greta Thunberg’in de katıldığı grevin öncesinde, genç aktivist okul grevlerinin başarıya ulaşamadığını çünkü seragazı emisyonlarının artmaya devam ettiğini söyledi.

COP25’in başlamasıyla dün (6 Aralık) Madrid’de, adil ve yaşanabilir bir gelecek talebiyle 500 bine yakın kişinin iklim grevine katıldığı söyleniyor. Madrid’deki greve genç iklim aktivisti Greta Thunberg’de katıldı.

Ancak Thunberg, BM iklim zirvesindeki aktivistlere, seragazı emisyonlarının artmaya devam etmesi sebebiyle son bir yıldır devam eden okul grevlerinin başarıya ulaşamadığını söyledi.

2015’teki COP21’de, Paris Anlaşması’nın imzalanmasından bu yana seragazı emisyonları %4 oranında arttı ve bu seneki COP25’te, dünyanın en büyük seragazı üreticilerinin azaltım yapacağına dair yeni taahhütlerde bulunması beklenmiyor.

Madrid’deki iklim grevine katılmadan önce Thunberg, yaptığı basın açıklamasında dünya çapında çocuklar sürekli greve çıkıyor olsalar da, bu çağrının “hükümetler tarafından herhangi bir eyleme dönüştürülmediğini” belirtti.

“Ben sadece bir aktivistim ve daha fazla aktiviste ihtiyacımız var. Kimileri değişimden korkuyor, bu yüzden umutsuz bir şekilde bizi susturmaya çalışıyorlar” diye ekledi.

Thunberg ayrıca BM müzakerelerine dair umutlu olduğunu ancak hükümetlerin mesajı alıp almadığı konusunda endişe duyduğunu ve gezegenin, eylemsizliğin bu şekilde devam etmesini kaldıramayacağını söyledi.

 

Thunberg, “COP25’in somut bir şeylere ulaşmasını, insanlarda farkındalık yaratmasını ve dünya liderleri ile gücü elinde tutan insanların, iklim krizinin aciliyetini farkına varmalarını içten bir şekilde umuyorum. Çünkü şu an hiç farkında değiller gibi gözüküyor. Bu şekilde devam edemeyiz. Çocukların sürekli okulu ekip greve katılması hiç sürdürülebilir değil ve bu şekilde devam etmek istemiyoruz. Gücü elinde tutan insanların eyleme geçtiğini görmek istiyoruz. İnsanlar acı çekiyor ve ölüyor, daha fazla bekleyemeyiz” dedi.