;
Ekonomi Politika

Erken Seçim Beklentisi, Kanada’nın Karbon Vergisi Mücadelesini Canlandırdı

Kanada’nın karbon vergisi, COVID-19 kapsamındaki yeşil bir toparlanma ve sonbaharda erken bir seçim beklentisi arasında yenilenen bir tepki ile karşı karşıya.

Muhafazakar Parti, üyelerin partiye başkanlık etmesi için kıdemli Erin O’Toole’u seçmesiyle Pazartesi günü federal karbon vergisine muhalefetini teyit etti.

O’Toole, seçim platformunda “karbon vergisiyle her nefeste mücadele edeceğine” söz verdi ve Muhafazakârların “çalışan aileler ve sabit gelirli yaşlılara yeni vergiler eklemeden” çevreyi savunacağını söyledi.

Karbon vergisi, 2019 yılında başbakan Justin Trudeau’nun Liberal hükümeti tarafından sunulmasından bu yana Kanada’nın iklim tartışmalarının ön saflarında yer alıyor. Vergi, fosil yakıt kaynaklı karbon emisyonlarına bir fiyat biçiyor ve gelirlerin bir kısmını vergi mükelleflerine tahsis ediyor.

Şu an ise Muhafazakarlar, azınlık Liberal hükümetini devirmek ve vergiyi rafa kaldırmak için yeni bir fırsat bekliyor.

Climate Action Network Canada’nın yönetici direktörü Cat Abreu, Climate Home News’e “Sonbaharda bir seçim daha olursa Muhafazakarlar karbon vergisini büyük bir seçim meselesi haline getirecekler” dedi.

Bir zamanlar Kanada siyasetinin yükselen yıldızı olan Trudeau, koronavirüs krizi toparlanmasında yeşil bir iyileşme sağlamaya yönelik harcama planının önümüzdeki ayki sunumuna dayanarak siyasi bir sıfırlama üzerine kumar oynuyor. Muhafazakarlar, Parlamentonun toplanacağı 23 Eylül’de hükümeti devirebilirler.

Trudeau gazetecilere verdiği demeçte, “Bu, geleceği daha iyi bir hale getirme şansımız. Bunu kaçırmayı göze alamayız çünkü bu fırsat penceresi uzun süre açık olmayacak” dedi.

Yeni atanan maliye bakanı Chrystia Freeland, ekonomiyi yeniden başlatmak için kapsayıcı iklim dostu politikaları teşvik etmeye yönelik küresel bir slogan olan “daha ​​iyiyi yeniden inşa etmek” için Trudeau ile birlikte çalışacağını söyledi. Freeland, “Tüm Kanadalıların ekonomimizin yeniden başlaması için yeşil olması gerektiğini anladığını düşünüyorum” dedi.

Ancak Trudeau’ya destek, geçen yılki seçimlerde halk oylarını ve çoğunluğunu kaybettikten sonra kırılgan bir durumda. Yeşil İyileştirme planının, iktidarda kalmak için ilerici sol muhalefet partilerinin desteğini alması gerekiyor.

Ontario, Guelph Üniversitesi’nde çevre ekonomisi profesörü Ross McKitrick, “Sonbaharda bir seçim olması muhtemel” dedi ve seçmenlerin koronavirüsün ekonomide neden olduğu “büyük deliğe” odaklandığını sözlerine ekledi.

COVID-19 salgınının ve işsizliğin zirve yaptığı 1 Nisan’da hükümet, federal karbon vergisini ton başına 20 dolardan 30 dolara çıkararak, 2022’ye kadar her yıl ton başına 10 dolar artırma planına uygun olarak hareket etti.

McKitrick, zammın pek fark edilmediğini, ancak gelecekte planlanan artışların muhtemelen yaklaşmakta olan herhangi bir Muhafazakar seçim kampanyasının hedefi olacağını söyledi. “Savaş hatları geçen yıl olduğu gibi hemen hemen aynı” diye ekledi.

Uygulanmasından bu yana, karbon vergisi şehir düzeyinde güçlü karşıtlıklarla karşılaşarak şehir ve federal hükümetler arasında iklim eylemi konusundaki fikir ayrılığını artırdı. O’Toole’un 2012’den beri milletvekili olduğu Ontario ve Saskatchewan, Ottawa’nın karbon vergisi uygulama hakkına karşı yasal itirazlarda bulundu. Kanada Yüksek Mahkemesi’nin davayı Eylül ayında görmesi bekleniyor.

O’Toole ise, seçim platformunda iklim politikasını “olumlu ekonomik değişimi teşvik etmek için kanıtlanmış piyasa temelli ilkeler” üzerine inşa etmek istediğini söylüyor. Manifestosu kömürden doğalgaza geçiş yapmayı, nükleer teknoloji ihracatını artırmayı, petrol ve doğalgaz şirketlerini karbon yakalama teknolojilerini geliştirmelerini ve Alberta ve Batı Kanada’da altyapılarını genişletmelerini desteklemeyi amaçlıyor.

O’Toole “Dünyanın petrole ihtiyacı olduğu sürece, bu petrolün insanca bir şekilde mümkün olduğu kadar büyük kısmının Kanada petrolü olması gerektiğini biliyorum” dedi.