;
Bilim

Deniz Seviyesi Yüzyılın Sonunda Yaklaşık 65 cm Yükselebilir!

İklim değişikliği, deniz seviyelerinin daha hızlı bir şekilde yükselmesine neden olurken 25 yıllık verileri inceleyen yeni bir araştırma bu yükselişin tahminlerden de hızlı ve fazla olabileceğini söylüyor.  Proceedings of the National Academy of Sciences adlı bilimsel dergide yayımlanan araştırmaya göre deniz seviyesindeki yükseliş sabit bir oranda değil, her yıl yaklaşık 0.08 mm ivmelenerek artacak. 

İklim değişikliğinin etkileri dünya genelinde gün geçtikçe daha da net görülürken, yeni bir çalışma iklim değişikliği ve deniz seviyesi arasındaki ilişkiye yeniden dikkatleri çekti. Geçtiğimiz ay Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) adlı bilimsel dergide yayımlanan “Altimetre Çağında İklim Değişikliği Kaynaklı İvmelendirilmiş Deniz Seviyesi Artışını Ölçmek” adlı araştırmaya göre deniz seviyesindeki yükseliş sabit bir oranda değil, her yıl yaklaşık 0,08 mm ivmelenerek artacak.

Oran kulağa çok fazla gibi gelmeyebilir ancak bu durum her yıl deniz seviyesinin neredeyse 1,27 cm yükselmesine sebep olabilir. Eğer bu ivmelenme oranı devam ederse, yüzyılın sonuna doğru deniz seviyeleri yaklaşık 65 cm yükselmiş olacak. Bu çalışma aynı zamanda Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) tahminini de doğruluyor.

Beklenen artış, 1993’ten beri gözlemlenen küresel ortalama deniz seviyesi artışı (7 cm) ile kıyaslanıyor. Çalışmanın da hatırlattığı gibi deniz seviyesinin yükselmesinin hızlanmasının ardındaki ana nedenler arasında Grönland ve Antarktika’daki buz tabakalarının erimesi yatıyor ve bunlar denizlerin ne kadar hızlı yükseleceğini belirleyecek en büyük değişkenler olarak gösterilmekte. Araştırmacılar, çalışmadaki bulgularının bu sebeple “tutucu” tahminler olduğunu belirtiyor. Eğer iklim daha hızlı değişmeye başlarsa, deniz seviyesinin yükselme oranı daha da artabilir.

Colorado Boulder Üniversitesi’nden Colorado Astrodinamik Araştırmalar Merkezi Müdür Yardımcısı Steve Nerem’in ve araştırmanın yazarlarından birine göre, çalışmanın sonuçları “buzulların son 25 yıldır yaptıklarına devam etmesi” varsayımına dayanıyor.

25 yıllık Uydu Verileri İncelendi

Steve Nerem, çalışmalarının temelini oluşturan varsayımın muhafazakar olduğunu düşünenlerden: “Buz tabakalarında ani değişiklikler olabilir. Bu nedenle, muhafazakâr bir tahmin olduğunu düşünüyorum.” Nerem’e göre araştırmada, deniz seviyelerindeki son 25 yıllık artışın oranı ve değişim hızında gelecekte bekledikleri değişimlere dair önemli uyarılar var.

Bununla birlikte, araştırmacılar, deniz seviyelerinin hızla yükselmeye devam edeceğinden çok emin.

Florida Üniversitesi İklim Araştırması Enstitüsü’nde görevli öğretim üyesi Andrea Dutton, çalışmada göz ardı edilmemesi gereken önemli bir ifade olduğunu belirtiyor: “Hızlanmanın sıfır olma olasılığı %1’den az. Bir başka deyişle, deniz seviyesindeki artışın hızlanarak devam etmesi % 99’dan fazla olasılıkla muhtemel”.

CU Boulder, Güney Florida Üniversitesi, NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi, Old Dominion Üniversitesi ve Atmosferik Araştırma Ulusal Merkezi’nden bilim insanları bu bulguları elde etmek için 25 yıllık uydu verilerini inceledi.

Çalışma, sahil şeridindeki verilerle birlikte, çalışmaya çok daha kapsamlı bir veri seti sağlayan açık okyanus üzerinde toplanan bilgileri de içeriyor. Ayrıca, El Nino ve La Nina’dan kaynaklanan etkiler, yanardağ etkileri ve sıcaklık değişiklikleri de hesaba katılıyor. Buradaki amacın, uzun vadeli iklim trendlerini ortaya çıkarmak olduğu belirtiliyor.

Çalışmada, gelecekteki deniz seviyesi yükselme oranı ile ilgili bir hesaplama yapmak için son yıllarda elde edilen yerinde (in situ) ve uydu gözlem verileri kullanılıyor. Araştırma sonuçlarının, emisyonu sınırlamak adına hiçbir eylemde bulunulmayan “yüksek emisyon senaryosu” için IPCC tarafından üretilen karmaşık iklim modellerinden elde edilen tahminler ile eşleştiği ortaya konuluyor.

Çalışma, sonuçları daha da netleştirmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu da ekliyor. Nerem, “Daha uzun zaman serileri elde ettiğimizde bu ivme hakkında daha iyi tahminlerine de sahip olacağız” diyor.