;
Bilim

COP28’de Tropikal Hastalıklar İçin 777 Milyon Dolar Toplandı

COP28

BAE ve çeşitli kurumlar COP28’de, sıcaklıklar arttıkça daha da kötüleşmesi beklenen ve ihmal edilen tropik hastalıkların ortadan kaldırılması için 777 milyon dolarlık bir finansman teklif etti.

COP28 Başkanı Dr. Sultan Al-Jaber yaptığı açıklamada, iklimle ilgili faktörlerin “21. yüzyılda insan sağlığına yönelik en büyük tehditlerden biri haline geldiğini” söyledi.

Pazar günü iklimle ilgili sağlık risklerine odaklanan COP28 zirvesinde verilen taahhütler arasında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bill ve Melinda Gates Vakfı’ndan gelen 100’er milyon dolar da bulunuyor.

İklimle ilgili sağlık sorunlarına yönelik fona yatırım yapacağını açıklayanlar arasında Belçika, Almanya ve ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı da mevcut.

Dünya Bankası, iklimle bağlantılı sağlık risklerinin yüksek olduğu gelişmekte olan ülkelerde halk sağlığına yönelik alınabilecek tedbirleri araştırmak amacıyla bir program başlattı.

Yetersiz beslenme, sıtma, ishal ve sıcaklık stresi gibi iklim kaynaklı sağlık tehditlerinin yanı sıra, dünya ısındıkça tropik hastalıkların yarattığı yükün de ağırlaşması bekleniyor.

Birçok tropikal hastalığın tedavisi oldukça kolay. Örneğin, yalnızca Afrika’da bulunan nehir körlüğü ve uyku hastalıklarının her ikisi de parazitler, solucanlar ve sivrisinekler aracılığıyla yayılıyor ve bu etmenlerin ısınan bir dünyada artması muhtemel.

123 ülke, küresel ısınmanın ortasında insanları güvende tutma sorumluluğunu kabul eden bir sağlık deklarasyonu imzaladı. Bildirgede emisyonların ana kaynağı olan fosil yakıtlardan hiç bahsedilmemesini Küresel İklim ve Sağlık İttifakı “göze çarpan bir ihmal” olarak değerlendirdi.

Aralarında beyaz önlüklü doktorların da bulunduğu aktivistler, konuya ilişkin farkındalığı artırmak amacıyla Pazar günü COP28 yerleşkesinde küçük bir gösteri düzenlediler.

Kanada Alberta’dan acil servis doktoru Joseph Vipond, “Başımız büyük belada” dedi ve bu yıl Batı Kanada’da görülen rekor sayıdaki orman yangınından kaynaklanan dumanın solunması nedeniyle astım krizinden ölen bir çocuğun vakasını aktardı.

İklim değişikliği aynı zamanda tehlikeli fırtınaların ve düzensiz yağışların sıklığını da artırıyor.

DSÖ’ye göre Eylül ayında Libya’da çıkan Daniel Fırtınası’nda 11 binden fazla insan hayatını kaybetti ve geçen yıl Pakistan’da meydana gelen büyük sel felaketi ülke genelinde sıtma vakalarında %400’lük bir artışa yol açtı.

Pazar günü Microsoft’un kurucu ortağı Bill Gates, sıcaklıklardaki artışın böceklerin üremesi için daha uygun bir habitat yaratmasıyla sivrisinekler aracılığıyla yayılan sıtmanın yeni tedavileri ve önlemleri üzerinde çalışan bilim insanlarının olduğunu söyledi.

Gelişmekte olan ülkelere yönelik halk sağlığı araştırmalarını ve projelerini destekleyen Gates, “Laboratuvar düzeyinde sivrisinek popülasyonlarını azaltacak yeni araçlarımız var” derken bu yeniliklerin makul bir maliyetle ilerleme kaydetme şansı sunduğunu da ifade etti.

Eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Pazar günü yaptığı konuşmada, insanları güvende tutmak için bir diğer temel gereklilik olan dünya sigorta sisteminde reform yapılması adına çağrıda bulundu.

Kadınlar ve iklim değişikliğine karşı direnç oluşturmak konulu bir panelde konuşan Clinton, “Şu anda sigorta şirketleri pek çok yerden çekiliyor. Evleri, iş yerlerini sigortalamıyorlar” dedi.