;
Politika

COP 26’ya Birleşik Krallık ve İtalya’dan Ortaklaşa Ev Sahipliği

Geçtiğimiz aylarda, Birleşmiş Milletler (BM) 26. İklim Değişikliği Konferansı’nın (COP 26) nerede gerçekleşeceğine dair tartışmalar devam ediyordu. Birleşik Krallık ve İtalya arasındaki anlaşma uyarınca, Birleşik Krallık COP 26’nın ana etkinliklerine, İtalya ise konferansa hazırlık ve gençlere yönelik etkinliklere ev sahipliği yapacak.

 Haber: Gülce DEMİRER

Geçtiğimiz aylarda, Birleşmiş Milletler (BM) 26. İklim Değişikliği Konferansı’nın (COP 26), nerede gerçekleşeceğine dair, Birleşik Krallık ve rakip ülke İtalya arasında tartışmalar devam ediyordu. 10 Eylül’de konferansın Birleşik Krallık, Glasgow’da İtalya ile ortaklaşa gerçekleşeceği açıklandı. 30 bine yakın temsilcinin Glasgow’da İskoç Etkinlik Kampüsü’nde (Scottish Events Campus) Kasım 2020’de gerçekleşecek konferansa gelmesi bekleniyor.

Birleşik Krallık ve İtalya arasındaki anlaşma uyarınca, Birleşik Krallık COP 26’nın ana etkinliklerine, İtalya ise konferansa hazırlık ve gençlere yönelik etkinliklere ev sahipliği yapacak.

Uluslararası kömür karşıtı çalışmaları ile bilinen ve Birleşik Krallık’ın temiz büyümeden sorumlu eski bakanı Claire Perry geçtiğimiz ay, COP 26’ya liderlik etmek üzere seçilmişti. Perry, “2020’de dünya liderleri iklim kriziyle nasıl mücadele edileceğine dair küresel düzeyde çözümleri Birleşik Krallık’ın en sürdürülebilir şehirlerinden biri olan ve birçok üst düzey etkinliğe ev sahipliği yapmış olan Glasgow’da tartışacak” dedi.

İskoç Hükümeti’nin İklim Değişikliği sorumlusu Roseanna Cunningham, COP 26’ya İskoçya’nın ev sahipliği yapması kararını doğru bulduğunu söylüyor. Cunningham, “İskoçya küresel iklim krizinin aciliyetini kabul eden ilk ve Birleşik Krallık’ta en zorlu taahhütlerde bulunan ülkelerden biridir” diyor.

“Güven Oyu”

İskoçya Dışişleri Bakanı Dominic Raab ise  kararı, Birleşik Krallık’ın uluslararası ortakları tarafından verilmiş bir “güven oyu” olarak değerlendiriyor: “Birleşik Krallık iklim kriziyle mücadelede dünyaya örnek oluyor. Birleşik Krallık’ın küresel iklim krizine olan etkisini durdurmak adına yasal düzenlemeler yapan ilk büyük ekonomiyiz. 1990’dan bu yana Birleşik Krallık, ekonomisini üçte iki büyütürken seragazı emisyonlarını ise %40 oranında azalttı”.

Birleşik Krallık hükümeti de, son sekiz yılda yaklaşık 16 milyon tonluk seragazı emisyonu azaltımı gerçekleştirdiğini açıkladı.

2020 Dönüm Noktası Mı Olacak?

COP 26 konferansının 2015’te imzalanan Paris Anlaşması’ndan bu yana, iklim krizine dair en önemli toplantı olduğu belirtiliyor.

İki hafta sürecek konferansa 200’e yakın dünya liderinin katılımı bekleniyor ve Birleşik Krallık’ın şu ana kadar ev sahipliği yaptığı en büyük zirve olacak. ABD’nin 3 Kasım 2020’de yapılması planlanan Başkanlık Seçimlerinin hemen ardından gerçekleşecek konferansın ayrıca küresel iklim kriziyle mücadelede oldukça önemli bir dönüm noktası olabileceği belirtiliyor. 2020 ayrıca, hükümetlerin karbon emisyon kesintilerine dair taahhütlerinin mevcut bilimsel verilerle uygunluğunun gözden geçirecekleri yıl olması nedeniyle de önem taşıyor.

Öte yandan konferansın İskoç hükümeti ve polisine güvenlik alanında da zorluklar yaşatabileceği söyleniyor. Oldukça yoğun ve kalabalık geçecek konferansta verilecek kararlar hem kamuoyu hem de gezegenimiz adına çok büyük öneme sahip olması sebebiyle genel atmosferin gergin olması olası.

2009’ta Kopenhag’da gerçekleşen COP 15’te çevre aktivistleri atılan adımların yetersizliğinden ötürü tepki gösterip konferansı terk etmişlerdi. Aynı zamanda başka aktivistler de konferans alanının dışında protesto gösterileri gerçekleştirmiş ve içeriye girmek için polisle mücadele etmek zorunda kalmışlardı.