;
Politika

İngiltere, Türkiye’nin de Talip Olduğu COP26’nın Başkanını Seçti

Uluslararası kömür karşıtı çalışmaları ile bilinen Claire Perry, 2020’de İngiltere’nin ev sahipliği yapmasının beklendiği kritik BM iklim müzakerelerine ülkesi tarafından liderlik etmek üzere seçildi.

İngiltere’nin temiz büyümeden sorumlu eski bakanı Claire Perry, gelecek yıl düzenlenecek BM iklim müzakerelerinin “başkanı” olarak görevlendirildi. İngiltere bu seçimi, kritik 2020 görüşmelerine ev sahipliğinin onaylanmasını beklerken yaptı.

İngiltere ve İtalya arasında müzakere edilen bir ortaklık anlaşması uyarınca, İtalya Kasım 2020’de yapılacak olan COP26 öncesinde gerçekleşecek buluşmalara ev sahipliği yapacak. İngiltere’nin ise ana zirveye ev sahipliği yapması bekleniyor. İngiliz bir diplomat BuzzFeed’e, İtalya’nın İngiltere’nin başkanlığı altında gerçekleşecek olan zirvenin düzenlenmesine de yardımcı olacağını söylemişti.

Türkiye’nin de müzakerelere ev sahipliği yapma isteği bulunuyor. Ancak İngiltere ve İtalya’ya göre şansının daha az olduğu belirtiliyor.

Müzakerelerin önemli isimleri, Perry’nin “koşullu” olarak atanmasını memnuniyetle karşıladı.

BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi eski Genel Sekreteri ve Paris Anlaşması’nın mimarı Christiana Figueres, twitter’da “haber çok heyecanlandırdı” diyerek şunu söyledi: “Cop26 emin ellerde.”

European Climate Foundation (Avrupa İklim Vakfı-ECF) CEO’su Laurence Tubiana ise twitter’da “Perry’nin çok önemli bir COP’a öncülük edeceğini gördüğüm için çok mutlu ve heyecanlıyım. Seninleyiz!” dedi.

Enerji ve iklim bakanı olarak Perry, Kanada çevre bakanı Catherine McKenna ile birlikte, kömür kullanımını sonlandırmak için küresel bir anlaşmayı duyurmuşlardı.

Perry, İngiltere’de ağır sanayi de dahil olmak üzere ülke ekonomisini karbondan arındırmak için temiz bir büyüme stratejisini destekledi ve net sıfır emisyon hedefinin uygulanmasına destek verdi.

Gelecek yılki iklim toplantısı, 2015 Paris Zirvesi’nden bu yana en önemli zirvelerden biri olarak kabul ediliyor ve başkanlık iddiaları ve hedefleri artırma konusunda önemli bir rol oynuyor.