;
Bilim

Antarktika’daki Buz Seviyeleri “Aşırı Azalıyor”

Antarktika
FOTOĞRAF: Nataly Monico

Dünya Meteoroloji Organizasyonu’na göre, Antarktika’daki buzullar geçtiğimiz ay en düşük seviyesine ulaştı.

Dünya Meteoroloji Örgütü, WMO, Antarktika’daki deniz buzulu seviyelerinin, kaydedilmiş en sıcak Haziran ayı olan geçtiğimiz ayın başlarından itibaren ortalamanın %17 altında kalarak en düşük seviyelerini gördüklerini açıkladı.

Dünya İklim Araştırmaları Programı lideri Michael Sparrow, Cenova’da verdiği röportajda gazetecilere, “Kuzey Kutbu’nun buzullarında büyük çaplı azalmalar görmeye alışkınız, fakat bu Antarktika için geçerli değil. Bu, çok ciddi bir kayıp” dedi.

Küresel deniz sıcaklıklılarında yılın Mayıs ve Haziran aylarında rekor kırıldığını belirten WMO, okyanus yüzeylerinde ısınmanın hızının giderek arttığını duyurdu.

Yapılan açıklamada, “Yalnızca yüzey sıcaklıkları değil, bütün okyanusların tamamı giderek ısınıyor ve yüzlerce yıl orada kalacak düzeylerde enerjiyi emiyor. Alarm çanları, eşi benzeri görülmemiş sıcaklıkların yaşandığı Kuzey Atlantik bölgesi için özellikle gürültülü biçimde çalıyor” dendi.

Organizasyon, yakın zamanlarda ortaya çıkan El Nino hava olayı fenomeninin de hem su hem de karada sıcaklıkları yükseltmesini beklediğini, bu durumun giderek artan sıcaklıklara ve hem su altında hem de havada sıcaklık dalgalarına yol açabileceğini belirtti.