;
Bilim Ekonomi Politika

America’s Pledge ve 600 Yatırımcı: Hükümetler Eyleme Hemen Geçmeli

COP25’te dün, America’s Pledge ve 600 dev yatırımcıdan devletlere yapılan çağrı iklim krizi konusunda acil eylem talebini yineledi.

İklim zirvesinde ikinci haftanın başlaması ile hem müzakereler yoğunlaştı hem de zirveye katılım gösteren yerel yönetim, özel sektör ve diğer devlet-dışı aktörlerin duyuruları artmaya başladı.

Düne dair ilk önemli duyuru, 37 trilyon dolar değerinde varlık yöneten 600’ü aşkın yatırımcıdan geldi. Yatırımcılar, hükümetleri kömüre dayalı enerji üretimini durdurmaya, karbon fiyatlandırması uygulamaya, fosil yakıt sübvansiyonlarını sonlandırmaya ve ulusal katkı beyanlarını güçlendirme çağrısında bulunuyor. Şimdiye kadarki en kalabalık yatırımcı grubu olarak nitelendirilen bu gruptan gelen bildiri, iş dünyasının da artık krizin farkında olduğu, krizin önemli ekonomik etkilerine karşı harekete geçtiği şeklinde yorumlanıyor.

Investor Agenda’nın yedi kurucu ortağı tarafından hazırlanan Hükümetlere Yönelik İklim Değişikliği Küresel Yatırımcılar Bildirisi’ne bu linkten erişebilirsiniz. Dünyanın en önemli yatırım ve sigorta şirketlerinin bulunduğu listenin tamamını ise bu linkte görebilirsiniz.

ABD’de Devlet Dışı Aktörler Emin Adımlarla İlerliyor

Trump’a rağmen ABD iklim hareketi de büyümeye devam ediyor. ABD’liler “Biz hâlâ varız” demeye ve ülkenin 1.5 derece hedefi için atması gereken adımlara öncelik etmeye devam ediyor.

Maryland Üniversitesi ve Rocky Mountain Enstitüsü, America’s Pledge (Amerika’nın Taahhüdü) adlı hareketi inceleyen raporunu dün kamuoyu ile paylaştı.

Rapor, eyalet yönetimleri, şirketler, belediyeler ve daha birçok devlet dışı aktör tarafından verilen taahhütleri inceliyor. Rapora göre, Federal yönetim dışındaki tüm bu aktörler bu taahhütler ile ABD’nin Paris Anlaşması kapsamında 2025 yılına kadar gerçekleştirmek üzerine verdiği hedeflerin en az üçte ikisini gerçekleştirme ve ülkenin emisyonlarını 2030 yılına kadar 2005 yılına göre %25 azaltım yapma yolunda ilerliyor.

Hareketin her geçen gün güçlendiği de çalışmada ifade ediliyor. Böyle devam ederse, bu aktörlerin ortaya koyduğu iklim eylemleri ile ABD’nin 2030 yılına kadar %37 azaltım yapabileceği de ifade ediliyor.

Çalışma son olarak, federal yönetim, tekrardan iklim eylemine geçerse, ABD emisyonlarını 2030 yılında yarılayabilir, yani toplamda %49 mutlak azaltım yapabilir.

We Are Still In ve US Climate Alliance’ın da aralarında bulunduğu ABD’li devlet dışı aktörler, toplam ekonomik büyüklüğü ile bir numaradaki ABD ekonomisinin ardından ve Çin’den de güçlü bir ekonomiyle sahip. Eğer bu aktörlerin toplam ekonomik faaliyeti bir devlet olsaydı, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olurdu.