;
Politika

ABD, Brezilya’da Ormansızlaşmaya Neden Olan Gruplara Yaptırım Uygulayacak

brezilya

ABD, Brezilya’daki Amazon Yağmur Ormanları’nda ormansızlaşmaya neden olan gruplara yaptırım uygulamaya hazırlanıyor.  

ABD’li kaynaklar ve yetkililer Reuters’e verdiği demeçte, ABD’nin iklim değişikliğiyle daha agresif bir şekilde mücadele etmek için Magnitsky yaptırımları gibi cezalar kullanarak Brezilya Amazonu’nda hızla artan ormansızlaşmanın ardındaki çevre suçlularına karşı önlem almak istediğini söyledi.

Plan, Washington’un küresel ısınmayla mücadele stratejisinde büyük bir değişikliği temsil ediyor ve vergi teşvikleri, diplomatik mücadeleler ve karmaşık, yavaş ilerleyen çok taraflı anlaşmalardan oluşan araç setine doğrudan yaptırımları da ekliyor.

Brezilya’daki ormansızlaşma, çevre koruma önlemlerini geri alan ve iklim değişikliğine karşı çok önemli bir tampon olan Amazon’da daha fazla madencilik ve ticari çiftçiliğe izin veren Başkan Jair Bolsonaro nedeniyle 15 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Yeni seçilen Luiz Inacio Lula da Silva 1 Ocak’ta göreve başlayacak. Lula, geçen hafta Mısır’da düzenlenen COP27 iklim zirvesinde ormansızlaşmaya son verme sözü verdi.

ABD’li yetkililerle yaptığı görüşmelerde Lula ve müttefikleri, iklim değişikliğiyle mücadeleye odaklandığını vurguladı.

Ancak Lula ve ABD arasında geçmişten gelen bir gerilim mevcut. Lula, Washington’un Brezilyalı savcıların kendisini rüşvet suçlamasıyla hapse atmasına yardım ettiğine inanıyor. Bu gerginliğin iki ülke arasındaki ilişkileri nasıl etkileyeceği şimdilik belirsiz.

Magnitsky yaptırımları, yolsuzlukla veya insan hakları ihlallerine yol açmakla suçlananları cezalandırmayı amaçlıyor. Yaptırımlarla karşılaşanların ABD’deki varlıkları donduruluyor ve bu kişilerle/kurumlarla ABD’li şirketlerin iş yapmasını yasaklanıyor.