;
Politika

AB Tüm Büyük Ekonomileri COP26’ya Kadar İklim Hedeflerini Yükseltmeye Çağırıyor

Avrupa Birliği’nin üst düzey diplomatı, dünyanın en büyük ekonomilerini, Kasım ayında yapılacak küresel iklim zirvesine kadar, daha güçlü iklim hedefleri belirlemeye çağırdı.

Birleşmiş Milletler’in “insanlık için kırmızı kod” olarak adlandırdığı, geçtiğimiz hafta Pazartesi günü yayımlanan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) raporuna göre, yaklaşık 10 yıl içinde sıcaklıklar muhtemelen dünya liderlerinin önlemeye çalıştığı ısınma seviyesini geçecek.

Orman yangınları ve seller şimdiden yıkıma neden oluyor ve Sicilya’daki bir izleme istasyonu, bazı bilim insanlarının Avrupa tarihinin en yüksek olabileceğine inandığı, 48.8 derecelik sıcaklık kaydetti.

AB dış politika şefi Josep Borrell bir blog yazısında, “Şimdi, Glasgow zirvesinde tüm büyük ekonomilerin yeterince iddialı, ölçülebilir ve doğrulanabilir 2030 hedefleri ve iklim nötr taahhütlerini verdiğinden emin olmak gerekiyor” dedi.

AB ve ABD bu yıl, emisyonlarını 2030 itibarıyla azaltmak için daha zorlu hedefler belirledi.

ABD Başkanı Joe Biden, ABD’yi 2050 itibarıyla net sıfır emisyona giden bir yola sokma sözü verdi. 27 ülkeden oluşan AB, bu hedefi kanunla belirledi.

Çin, Hindistan ve Rusya, Glasgow’daki BM iklim zirvesine kadar hedeflerini yükseltmeleri için uluslararası baskıyla karşı karşıya kalan ülkeler arasında.

Borrell, büyük bir gelişmiş ekonomi olarak AB’nin liderlik etme görevi olduğunu söyledi.

“Dünyanın ekonomik olarak en gelişmiş bölgelerinden biri olarak, seragazlarını geçmişte en çok yayanlar arasındayız” dedi.

Geçen ay AB, net emisyonları 2030 itibarıyla 1990 seviyelerine göre %55 oranında azaltma hedefine ulaşmak için blok genelinde 13 yasa önerdi.