;
Bilim

Zonguldak Nefes Almak İstiyor

Tema Zonguldak İl Temsilcisi Berran Aydan “Kentimizde aktif durumda üretime devam eden kömürlü termik santrallar kapatılmalı. Zonguldak nefes almak istiyor, yaşamak istiyor çünkü yaşam hakkı en kutsal haktır” dedi.

Geçtiğimiz günlerde COVID-19 salgını sebebiyle 30 büyükşehre giriş çıkışlar kapatılırken, ilçeleriyle birlikte 600 bin nüfusa sahip Zonguldak da benzer kaderi paylaşıyor. Vaka sayısının yüksek olduğu Zonguldak’ta Tema Zonguldak İl Temsilcisi Berran Aydan bir açıklama gerçekleştirerek COVID 19 ile bölgedeki kömürlü termik santrallara ve hava kirliliğine dikkat çekti.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Kömür Zehirliyor

Aydan yaptığı açıklamada solunum yetmezliği ve KOAH’ın yüksek olmasının sadece maden emeklileriyle açıklanamayacağını belirterek yedi ünite kömürlü termik santral ile Ereğli Demir Çelik fabrikalarının sebep olduğu hava kirliliği sebepli solunum hastalıkları ve kanser vakalarına dikkat çekti. Zonguldak halkının kirli hava soluduğunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ve Çevre  Mühendisleri Odası’nın Çatalağzı’nda yaptığı hava kalitesi ölçümlerinde somut olarak tespit edildiğini söyleyen Aydan, buna rağmen bölgede yeni kömürlü termik santral projelerinin olduğunun altını çizdi.

Aydan, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre de Zonguldak’taki hava kirliliğinin normal değerlerin çok üzerinde olduğunu söyleyerek içinde bulunduğumuz kritik dönemde Zonguldak’ta aktif durumda üretime devam eden kömürlü termik santralların kapatılması, en azından salgın etkisini kaybedene kadar üretimlerine ara verilmesi gerektiği belirtildi ve ekledi: “Zonguldak nefes almak istiyor, yaşamak istiyor çünkü yaşam hakkı en kutsal haktır. Duyun artık sesimizi.” Aydan ayrıca krizden ders alınması gerektiğini söyleyerek adil dönüşüm yoluyla kömüre dayalı enerji modelinden yenilenebilir enerji modeline ivedilikle geçmesini ve Türkiye’nin fosil yakıtlardan tamamen vazgeçerek Paris İklim Anlaşması’nı TBMM’den geçirmesini talep etti.