;
Politika

“Zeytinlikler Hiçbir Madene Tahsis Edilemez, Taşınamaz, Yerinden Kaldırılamaz”

zeytinlik

Zeytinliklerin madenciliğe açılması teklifine kamuoyu tepki gösterdi: “Yıllardır süregelen, bizlerden önce var olan ve bizden sonra da yaşayacak olan zeytinlikler hiçbir madene tahsis edilemez, taşınamaz, yerinden kaldırılamaz!”

Zeytinliklerin madenciliğe açılması kararına Danıştay engelinin ardından iktidar, tekrar harekete geçti. AKP hazırladığı “torba kanun” içerisinde yer alan teklif ile zeytinlikleri talana açacak düzenlemeyi yasa haline getirmeyi amaçlıyor.

Kamuoyu ise zeytinliklerin tekrar saldırı altında olmasına tepki gösterdi. İkizköylüler yaptığı açıklamada, iktidarın 20 yılda 10 kez delmeye çalıştığı zeytin kanununu bu kez 10 Aralık’ta gece yarası meclise sunduğu bir kanunla delmeye çalıştığını söyledi. Açıklamaya şu şekilde devam edildi:

“5’li çeteden LİMAK, Akbelen Ormanı’na; Cengiz Holding, Kazdağları’na  giremedi. 5’li çeteye hizmet eden ŞİRKET VEKİLLERİ  tarafından yıldırım hızıyla hazırlanan kanun tasarısı, yine yıldırım hızıyla 14 Aralık Çarşamba günü saat 11.00’de enerji  komisyonunda görüşülecek. Bugün itibarıyla İkizköy Çevre Komitesi olarak komisyon toplantısına katılmak için ‘Sanayi Ticaret  Enerji Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’na’ başvuru yapacağız. 14 Aralık Çarşamba günü saat 11.00’de tüm yaşam ve hak savunucularını TBMM Dikmen kapısı önünde buluşmaya davet ediyoruz” denildi.

83 senedir kanunun koruduğu zeytinliklerin, yıllardır madenciliğe açılmaya çalışılsa da çiftçiler ve köylülerin, asıl söz sahibi olan halkın buna izin vermeyeceği ifade edilen açıklamaya şöyle devam edildi: “20 yılda 10 kez değil, binlerce kez zeytin kanunu delmeye de çalışsanız, bu millet zeytinlerine kıydırtmayacak! Yurdumuzun en büyük kamu yararı zeytinlerdir! Yıllardır süregelen, bizlerden önce var olan ve bizden sonra da yaşayacak olan zeytinlikler hiçbir madene tahsis edilemez, taşınamaz, yerinden kaldırılamaz!

Akbelen Ormanı davasının 2. Bilirkişi keşfi olacağı gün 1 Mart 2022’de; gündeme hızla düşen ve halkın zeytinime dokunma sahiplenişiyle karşı çıktığı yönetmelik değişikliği yetmedi, yönetmelik kanundan üstün değildir dedikten sonra bu kez de yeni kanun teklifiyle zeytinliklerimize saldırıyorlar. Tarımla uğraşan, insanlık için üreten biz İkizköylüler her şeyin üstünde olan canımız kadar değerli zeytinlerimize dokundurtmayacağız. Zeytini, ormanı, toprağı, yaşamı savunmaya, korumaya devam edeceğiz!

Gün gelecek devran dönecek ormanlarımızı, zeytinliklerimizi, yaşam alanlarımızı talan edenler, halk için kamu yararı için değil şirketlerin çıkarı için kendileri için yasalar çıkaranlar, kararlar alanlar yargılanacaklar, halka hesap verecekler.

Bizler o zamana dek zeytin için adalet, Akbelen için adalet demeye; zeytinime dokunma diye haykırmaya devam edeceğiz!”