;
Politika

YK Enerji İkizköylülerden Zeytinliklerini Kesmelerini Ya da Taşımalarını İstedi

İkizköylüler, zeytin ağaçlarını maden için sökmeye kalkan YK Enerji’ye karşı harekete geçti. 

Akbelen Ormanı’nın madene tahsis izninin iptali için İkizköylüler tarafından açılan davada bilirkişi keşfinin olduğu gün Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren maden yönetmeliği değişikliğinin ilk uygulaması, İkizköy’de hayata geçirilmek isteniyor.

Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi (YK Enerji)  yetkilileri, İkizköy Mahallesi sınırları içerisindeki zeytin ağaçlarını kastederek İkizköy Mahallesi Muhtarına ”İkizköylülerin, eskiden kamulaştırılmış alanlarda bulunan zeytin ağaçlarını gelip kendilerinin kesmelerini ya da taşımalarını, aksi takdirde şirketin bu ağaçları keseceğini, taşıyacağını” bildirdi.

Maden yönetmeliğinin 115.ci maddesine eklenen fıkra ile; tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlarda elektrik ihtiyacını karşılamak üzere madencilik faaliyetlerinin yürütülebilmesinin önü açıldı. YK Enerji bu yönetmeliğe dayanarak, 2017’de İkizköy’ün merkez mahallesi Işıkdere’de kamulaştırılan ancak köylülerin Zeytincilik Kanuna dayanarak kestirmedikleri zeytin ağaçlarını kesmek üzere atağa geçti.

Muhtarın ulaştığı zeytinliklerin eski sahipleri olan köylüler ise konuyu İkizköy Çevre Komitesi’ne taşıyarak, zeytinlere kesinlikle dokunmayacaklarını söylediler. Bunun üzerinde İkizköy avukatları tarafından zeytin ağaçlarının kesimine izin verilmemesi için Milas Kaymakamlığı’na verilmek üzere bir dilekçe hazırlandı.

“Zeytinlikleri Zeytincilik Kanununa Göre Koruyun”

Önce Milas Kent Konseyi tarafından kent merkezinde gerçekleştirilen “Zeytinime Dokunma” basın açıklamasına katılan İkizköylüler, daha sonra topluca Milas Kaymakamlığı’na geçtiler. İkizköy Kardok Derneği ve 100’ün üzerindeki köylü tarafından imzalanan dilekçeler, Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke’ye elden teslim edildi.

Kaymakama dilekçelerin verilmesi sırasında İkizköylüler; yönetmeliğin Zeytincilik Kanununa aykırı olduğunu vurgulayarak “İlçenin en yüksek mülki amiri olarak zeytinlerimizi siz Milas Kaymakamına emanet ediyoruz” dediler. Kaymakam ise “Zeytin bizim de zeytinimizdir. Zeytinlerimiz kanuna emanettir” diye yanıt verdi.

Dilekçelerin tesliminden sonra İkizköylüler Kaymakamlık avlusunda kısa bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında İkizköy Kardok Derneği Başkanı Nejla Işık “YK Enerji yönetmeliği kullanarak zeytinleri talan etmek üzere. Biz buna dur demek için Kaymakama dilekçe verdik” dedi. İkizköy Çevre Komitesi Sözcüsü Hasan Yorulmaz ise, “Yönetmelik kanundan üstün değildir. Biz kanunlara ve Anayasaya bağlıyız ve onu sonuna kadar savunacağız” diye konuştu.

İkizköylülerin avukatı Arif Ali Cangı ise şunları aktardı: “Anlaşılan gerçekten bu yönetmelik değişikliği YK Enerji ve İkizköylülerin zeytinliklerinin maden ocağı haline getirilmesi için çıkarılmış. Bugün İkizköylüler Milas Kaymakamına başvurdu. Hiçbir zeytinin sökülmesini, kesilmesini, zarar görmesini istemiyoruz. Şimdi Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun çerçevesinde göre Milas Kaymakamına düşüyor.”

Tam 3 yıldır, İkizköylüler Zeytincilik Kanununda zeytin ağaçlarının kesilmesinin yasak olduğunu dile getirerek, kamulaştırılmış alanlarda dahi zeytin kesilmesine izin vermiyor. YK Enerji’nin maden sahası içinde kurmayı planladığı kömür taşıma bandı için kesilmesini de 1 Mayıs 2020 tarihinde bir eylemle durdurmuşlardı.