;
COP27 Politika

Tuvalu Fosil Yakıtlardan Çıkış Anlaşması için Çağrı Yaptı

fosil yakıt

Tuvalu, COP27’de fosil yakıtların yayılmasının önlenmesi anlaşması için çağrıda bulundu.

Deniz seviyesinin yükselmesine karşı son derece savunmasız olan Pasifik adaları ülkesi Tuvalu, COP27’de kömür, petrol ve gaz kullanımını aşamalı olarak kaldıracak uluslararası bir fosil yakıt yayılmasının önlenmesi anlaşması talep etti.

Küresel ısınmanın neden olduğu deniz seviyesindeki yükselmelere karşı son derece savunmasız olan küçük Pasifik adaları ülkesi, hızla tırmanan iklim krizinin başlıca nedeni olan fosil yakıt dönemini geride bırakmak için anlaşma çağrısında bulunan ikinci ülke oldu. Pasifik ulusu Vanuatu ise ilk ülkeydi.

Tuvalu, bu çağrıyı Salı günü Mısır’daki COP27 iklim müzakerelerinde yaptı. İklim aktivistleri bu hareketi memnuniyetle karşıladı. Geçen yıl, İskoçya’daki COP26’da ülkeler, gaz ve petrol kullanımından söz edilmemesine rağmen, ilk kez kömür kullanımını “aşamalı olarak azaltma” sözü verdi.

Tuvalu başbakanı Kausea Natano, “Isınan denizler topraklarımızı adım adım yutmaya başlıyor. Ancak dünyanın petrol, gaz ve kömür bağımlılığı hayallerimizi bu dalgaların altına sokmamalı. Bu nedenle, dünya çapında yüzlerce Nobel barış ödülü sahibi ve binlerce bilim insanı ile birleşiyor ve dünya liderlerini fosil yakıtlardan adil bir geçişi yönetmek için fosil yakıtların yayılmasını önleme anlaşmasına katılmaya çağırıyoruz” dedi.

Climate Action Network International’ın küresel siyasi strateji başkanı Harjeet Singh, “Tuvalu gibi ülkeler ön saflarda yer alıyor, fosil yakıt şirketlerinin çıkarlarına boyun eğemeyeceklerini biliyorlar. İklim krizinin kurbanlarının kim olduğunu ve faillerin kim olduğunu biliyoruz ama fosil yakıtları ve odadaki fili hiç tartışmıyoruz” diye konuştu.

Singh, rezervlerin yeniden sömürülmesini engelleyecek ve yenilenebilir kaynaklara adil bir şekilde geçiş yapacak bir fosil yakıt anlaşmasının, birkaç güçlü ülkenin fosil yakıtları çıkarmaya ve yakmaya dayanması nedeniyle şimdiye kadar “tasarım gereği” göz ardı edildiğini söyledi.

COP27 gündemi, zengin ülkeler tarafından sel, orman yangınları, kuraklık ve diğer iklim etkileri şeklinde aşırı hava koşullarından zarar gören gelişmekte olan ülkelere gelecekte yapılacak iyileştirme ödemelerinin tartışılmasını da içeriyor.

Ancak, Uluslararası Enerji Ajansı’nın, “dünya küresel ısınma felaketinden kaçınmak istiyorsa yeni bir kömür, petrol veya gaz altyapısının inşa edilemeyeceği uyarısına” rağmen, fosil yakıt kullanımını azaltma fikri Şarm El-Şeyh’teki hükümetler için bir öncelik değil.

Hiçbir büyük yayıcı yeni bir anlaşma çağrısını desteklemezken, konsept Vatikan, Dünya Sağlık Örgütü ve Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan da dahil olmak üzere bir dizi şehir belediye başkanı tarafından desteklendi.