;
Ekonomi Politika

TEPAV Değerlendirme Notu: Türkiye, Paris Anlaşması’na Taraf Olmayarak Neleri Kaçırıyor?

TEPAV’ın 4 Aralık 2017’de yayımladığı değerlendirme notuna göre Türkiye Paris Anlaşması’na resmen taraf olmadığı süreçte hızla büyüyen düşük karbon ekonomisinde rekabetçi olabilme ve pazar payı kazanma şansını azaltıyor.

TEPAV Makroekonomi Çalışmaları Program Direktörü Bengisu Özenç tarafından kaleme alınan ve 4 Aralık 2017’de kamuoyu ile paylaşılan değerlendirme notuna göre Türkiye’nin Paris Anlaşması’na resmen taraf olmadığı her saniye özel sektör, yatırımcılar ve diğer aktörlere güçlü sinyaller gönderme fırsatını erteliyor; Türk şirketlerinin temiz teknoloji pazarından ve düşük karbon ekonomisinden pay alma şansı azalıyor.

İklim rejiminin yeni çerçevesini çizen Paris Anlaşması’nın yürürlüğe girmesinden bu yana bir yılı aşkın zaman geçtiğini belirten Özenç, ülkelerin anlaşma çerçevesinde beyan ettikleri Ulusal Katkılarını (NDC) gözden geçirecekleri ve Anlaşmanın Kyoto Protokolü’nün yerini alacağı 2020 yılına yaklaşılırken, bu katkıların iklim değişikliğinin en olumsuz ve şiddetli etkilerini engelleme konusunda yeterince iddialı olmadığının altını çiziyor. Taraf ülkelerin daha iddialı hedefler koymak konusunda isteksizliğinin devlet dışı aktörlerin eylemlerini daha önemli kıldığına işaret eden Bengisu Özenç, özel sektörün bu aktörlerden birisi olduğunu ve bu bağlamda ulusal politikaların güçlü sinyaller göndermesi gerektiğini savunuyor.

Değerlendirme notunda iklim değişikliği ile mücadelenin yalnızca maliyet olarak ele alındığı günlerin geride kaldığı hatırlatılırken eylemsizliğin ve  hareket etmekte geç kalmanın maliyetlerinden bahsedildiğine dair örnekler sunuluyor. Özenç, düşük karbonlu ve temiz teknoloji pazarları büyürken Türkiye’nin daha iddialı uzun vadeli ulusal politikalar kurgulamadığı, Paris Anlaşması’na taraf olmadığı bir durumda sektör yatırımcılarına güçlü mesajlar veremediğini belirttiği değerlendirmesinde kaçırılabilecek fırsatlara özetle değinilmekte.

Önümüzdeki süreçte bu fırsatların yakalanabilmesi için müzakereler ve Talanoa Diyaloğu bir fırsat olabilir. 12 Aralık’ta Macron tarafından Paris’te düzenlenecek “Tek Gezegen” zirvesi de bu bağlamdaki tartışmaların yeniden küresel gündeme yerleşeceği bir platform olanağı sunacak.

TEPAV’ın bilgi notuna buradan ulaşmanız mümkün.

TEPAV Değerlendirme Notu: Türkiye Paris’ten Kaçarken Aslında Neyi Kaçırıyor?

Arif Cem Gündoğan

İklim Haber'e kurulduğu günden 1 Mayıs 2018'e dek Kıdemli Analist olarak katkı sunmuş olan eski ekip üyemiz Arif Cem Gündoğan iklim değişikliği, iklim finansmanı ve düşük karbon ekonomisi üzerine özel sektörde danışman olarak çalışmaktadır (arşivdeki yazıları/analizleri kendi kişisel görüşleridir, çalıştığı kurumları kesinlikle bağlamamaktadır). Yaklaşık 10 yıl profesyonel çalışma tecrübesi bulunan Arif Cem, Çevre ve Kalkınma yüksek lisansını Jean Monnet bursiyeri olarak King’s College London’da tamamlamıştır.