;
Politika

TBMM’de Akbelen için Genel Görüşme Önergesi Reddedildi

Akbelen

Akbelen Ormanı için TBMM’de genel görüşme yapılmasına ilişkin önerge oy çoğunluğuyla kabul edilmedi.

TBMM Genel Kurulu, Akbelen gündemiyle olağanüstü toplandı. Yoklama yapılan Genel Kurul’da AKP ve MHP’li vekiller de yerini aldı. Toplantı yeter sayısının sağlanmasının ardından CHP’nin Akbelen Ormanı’nda yaşanan kıyıma ilişkin genel görüşme önergesi ele alındı. Müzakerelerin ardından muhalefetin verdiği genel görüşme önergeleri AKP ve MHP oyları ile reddedildi. Ayrıca, TBMM’nin çalışmalarına devam etmesi için verilen önergeler de reddedildi. TBMM Genel Kurulu, yeniden tatile girdi. TBMM çalışmalarına 1 Ekim’e kadar ara verildi.

Genel Kurul’da MHP sıraları, çevre sorunlarını dile getiren muhalefet partisi vekilleriyle tartıştı. MHP’li vekiller, muhalefet vekillerini “kaos oluşturmak” ile itham etti.

AKP ve MHP milletvekilleri, daha önce vergi artışları ve zamları görüşmek üzere yapılan olağanüstü toplantıda olduğu gibi, yine TBMM Genel Kurulu Salonu’na, toplantı yeter sayısına ulaşıldığının belirlenmesinin ardından girdi.

“Bir Avuç İnsanın Değil, 85 Milyonun Çıkarı Düşünülmeli”

Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya, CHP’nin çağrısı üzerine Akbelen’deki ağaç kıyımı ile ilgili olağanüstü toplanan TBMM Genel Kurulu’nda, Anayasa’nın 56. Maddesine vurgu yaparken, “Son yıllarda iktidar işine geldiği zaman itibar ettiği ama genellikle kendilerine bir yük olarak gördükleri Anayasa’mızın 56. maddesi ‘Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir’ demektedir. Herkes yani sadece zenginleriniz değil, bir avuç rantçılarınız değil, zenginlerinizle birlikte fakirleriniz, emekçileriniz ve kısaca tüm fertleriyle birlikte 85 milyon milletimiz diyor. Bu sebeple sadece zenginlerinizin sadece rantçılarınız çıkarlarını düşünmeyin. Gelin hep beraber bu 85 milyonun çıkarlarını düşünelim” dedi.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise konuşmasında, gözaltına alınan direnişçileri hedef aldı. Akçay, “Sadece saha çalışmalarını engellemeye çalışan, önleyici tedbirleri engellemek için kolluk kuvvetlerine saldıran bir grup provokatör gözaltına alınmıştır. Sandıktan umudunu yitiren ve kendi iç kavgalarını örtbas etmek isteyenlerin sokakları karıştırarak, toplumsal konuları kaşıyarak kaos oluşturmaya, Akbelen ile bir Gezi kalkışması çıkarmaya çalıştıklarını da görüyoruz. Bunların asıl amacının ağaç olmadığı açık ve nettir” diye konuştu.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Adana Milletvekili Tülay Hatımoğlulları Oruç, linyite neden bu denli ihtiyaç olduğunu sorguladı: “Bizim bu linyit kömürüne çok mu ihtiyacımız var? Hayati bir önemde mi? Değil. Bununla ilgili uzmanların yapmış olduğu çalışma, iki buçuk sene devam edecek bu çalışmada sadece Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde bir buçuğu karşılanıyor. Kaldı ki enerji, zaten başka yerlerden karşılanıyor. Türkiye’nin şu an öyle bir çalışmaya ihtiyacı yok. Ama Limak’ın sermayesini büyütmeye ihtiyacı olduğu için AKP Limak’ın lehine bir karar alıyor.”

Bahçeli: 1 Ekim’e Kadar Buradayız

Bahçeli, genel kurul salonuna girişinde gazetecilerin sorusu üzerine, Türkiye’nin gündemi çok yoğun. Muhalefet unsurları her zaman olağanüstü toplantıya çağırabilecek bir gündem bulabilirler. Biz 1 Ekim’e kadar her toplantıda buradayız” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda oturma düzeninin 6 partiye göre ayarlanmasının ardından görüşmelere geçilmesi talep edildi.

TBMM Başkanvekili Celal Adan da toplantının olağanüstü bir toplantı olduğunu hatırlatarak, genel görüşme önergesinin görüşülmeden başka bir konunun görüşülemeyeceğini söyledi. Adan, konunun Meclis Başkanının da bilgisi dahilinde olduğunu, çözüm için çalışmaların yürütüldüğünü belirtti.

Toplantı yeter sayısı bulunması sonrası görüşmelere geçildi. Müzakerelerin ardından muhalefetin verdiği genel görüşme önergesi yapılan oylama ile reddedildi.

TBMM’nin çalışmalarına devam etmesi için verilen önergelerinin de reddedilmesinin ardından Genel Kurul, 1 Ekim’e kadar çalışmalarına yeniden ara verdi.