;
Bilim

Taşkömürü ve Linyit Üretimi Artış Gösterdi

TÜİK’in yayımladığı yeni verilere göre Ocak ayındaki linyit üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %10, taşkömürü üretimi ise %8 artış gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 23 Mart’ta paylaştığı “Katı Yakıtlar, Ocak 2020” adlı yeni bültene göre taşkömürü ve linyit teslimatı en fazla termik santrallara yapıldı. Bültenin ana başlıklarında; iki farklı kömür çeşidi olan linyit ve taşkömürü üretimi ve taşkömürü ithalatının Ocak ayına gerçekleşen rakamları yer alıyor. Buna göre linyit üretimi Ocak ayında 5 milyon 622 bin 697 ton olarak gerçekleşti. Taşkömürü üretimi ise yine aynı ay içerisinde 107 bin 601 ton olarak gerçekleşti. Ocak ayında üretimin teslimatları karşılama oranı en yüksek linyitte gerçekleşti. Derlenen gerçekleşme verileri taş kömürü ve linyit teslimatının en fazla termik santrallara yapıldığını gösteriyor.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Katı yakıtların teslimat yerlerine göre dağılımı incelendiğinde; Ocak ayında taşkömürü teslimatının %63,0’ı termik santrallara, %12,3’ü kok tesislerine, %7,6’sı demir-çelik haricindeki sanayiye yapılırken, linyit teslimatının %86,6’sı termik santrallara ve %9,2’si demir-çelik haricindeki sanayiye yapıldı. Taşkömürü kokunda ise en fazla teslimat %98,5 ile demir-çelik sanayine yapıldı.

Bu sektörel dağılımın yanı sıra, Ocak ayındaki linyit üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %10, taşkömürü üretimi ise %8 artış gösterdi.

Bültenin tamamına, istatistiksel tablolara ve kaynağa buradan erişebilirsiniz.