;
Ekonomi

“TARSİM İklim Krizi Kaynaklı Zararları Karşılamıyor”

İYİ Parti Milletvekili Hasan Subaşı, TARSİM’in iklim değişikliği kaynaklı zararları karşılamadığını, zararın çiftçinin üzerine kaldığını söyledi.

İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, Tarım Sigortası’nın (TARSİM) iklim değişikliği kaynaklı zararı karşılamak istemediğini ve zararın çiftçinin üzerine kaldığını belirterek, tarım sektörünü tehdit eden ve çiftçiyi zorlu durumlardan desteklemek için kurulan TARSİM’in amacına uygun işlemesi gerektiğini hatırlattı. Subaşı aynı zamanda Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye soru önergesi verdi.

İYİ Partili Subaşı, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den sigortanın teminat altına aldığı riskler kapsamına iklimsel değişikliklerin eklenmesini istedi. Mayıs ayındaki ani hava soğuması ve rüzgarların Antalya, Mersin, Adana ve Finike, Kemer gibi önemli narenciye üretim bölgelerinde büyük ölçüde erken döküm zararına neden olduğunu dile getiren Subaşı, “Pek çok çiftçimiz öngörülemeyen ve elinde olmayan iklimsel değişim nedeniyle zarara uğramıştır” dedi.

Subaşı, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye cevaplaması için şu dört soruyu yöneltti:

1-Mayıs ayında yaşanan erken döküm nedeniyle Narenciye üretim alanlarında afet bölgesi ilan edilmesi konusunda Bakanlığın bir çalışması mevcut mudur?

2-2002-2019 yılları arasında “iklimsel değişiklikler” gerekçesiyle ne kadar çiftçimizin uğradığı zararlar TARSİM tarafından karşılanmıştır?

3-TARSİM teminat altına aldığı riskler kapsamına iklimsel değişikliklerinde eklenmesi konusunda Bakanlığın çalışması, planlaması ve hazırlığı var mıdır?

4-Ülkemiz çapında çiftçilerimiz iklim değişikliği, COVID-19 ve diğer sebeplerle zarara uğramış olup kredilerini ödeme konusunda zorluklar yaşamaktadır. Bakanlığın bu çiftçi kredilerini yapılandırma konusunda bir çalışması, hazırlığı ve planlaması mevcut mudur?

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım da 15-24 Mayıs tarihleri arasındaki ani hava değişimi nedeniyle bazı bölgelerde aşırı sıcaktan, bazı bölgelerde ise aşırı soğuk, don, dolu ve fırtınadan tarım ürünleri büyük zarar gördüğünü söylemişti.

Yıldırım, “Hemen her bölgede ürünler ani hava değişimi ve yağışlardan zarar görürken en çok etkilenen ürünler arasında erkenci portakal, erkenci mandalina çeşitleri, bazı limon çeşitleri, çiçeklenme dönemindeki zeytin ağaçları, Antep fıstığı, tarla bitkilerinden ise mısır, patates, ayçiçeği, domates, salatalık, biber, kabak, buğday ilk sıralarda yer aldı” diye yazmıştı.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi