;
Bilim

İklim Krizi Tarımı Salgından Daha Kötü Etkiledi

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, mısır, patates, ayçiçeği, domates, salatalık, biber, kabak ve buğday gibi tarla bitkilerinin yanı sıra erkenci portakal, mandalina ve limon çeşitleri, çiçeklenme dönemindeki zeytin ağaçları ve Antep fıstığının ani hava değişimi ve yağışlardan en çok zarar gören ürünler olduğunu belirtti.

Tarım gazetecisi Ali Ekber Yıldırım’ın tarımdunyasi.net isimli internet sitesindeki yazısına göre 10 günde yaşanan ani hava değişimi nedeniyle bazı bölgelerde aşırı sıcaktan, bazı bölgelerde ise aşırı soğuk, don, dolu ve fırtınadan tarım ürünleri büyük zarar gördü. Yıldırım yazısında özellikle 15-24 Mayıs tarihleri arasında yaşanan ani hava değişimi ve yağışların bitkisel üretimde ciddi zararlara neden olduğunu belirtti.

Yıldırım, “Hemen her bölgede ürünler ani hava değişimi ve yağışlardan zarar görürken en çok etkilenen ürünler arasında erkenci portakal, erkenci mandalina çeşitleri, bazı limon çeşitleri, çiçeklenme dönemindeki zeytin ağaçları, Antep fıstığı, tarla bitkilerinden ise mısır, patates, ayçiçeği, domates, salatalık, biber, kabak, buğday ilk sıralarda yer aldı” dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi eski Başkanı Semih Karademir, erkenci portakal ve mandalina çeşitlerinde sıcaklığa bağlı olarak çok büyük zarar meydana geldiğini Yıldırım’a aktarırken, bu yıl bu ürünlerde üretimin çok az olacağını söyledi.

Yıldırım yazısında Konya Ovası ve İç Anadolu’da soğuk hava nedeniyle başaklanma döneminde olan buğdayda verim kaybı endişesi yaşandığını, bir çok bölgede rüzgar nedeniyle yan yatan buğdaylarda da verim kaybı olabileceğinin uyarısında bulundu.

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu ise Yıldırım’a yaptığı açıklamada çiftçilerin zarar gören tarlayı hemen sürmemesi gerektiğini belirterek: “Ürünlerinde soğuk zararı semptomları olanlar acele karar vermesinler, gereksiz masraf yapmasınlar. Bazı çiftçilerimiz bitkiyi morarmış görünce hemen tarlayı sürüp ekim yapıyor. Bu doğru değil. Bir kaç gün beklendikten sonra bitki kendini toparlar ve gelişmeye devam eder. Geçmişte bunu gördük. Verim kaybı bile olmadan üretici ürünü aldı. Bu nedenle bir kaç gün çok önemli acele etmeden bitki durumuna göre, ölüp ölmediğine baktıktan sonra yeni ekim yapılıp yapılmayacağına karar verilmeli” dedi.

Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.