;
Politika

Sıfır Gelecek’ten COP’a Karşı Çağrı

Sıfır Gelecek, COP25’teki iklim aktivistlerine yönelik sert müdahaleyi ve dünya liderlerinin iklim krizine karşı eylemsizliğini protesto etmek için 13 Aralık 19.00’da Taksim Odakule’de basın açıklaması gerçekleştirecek.

İspanya’nın ev sahipliği yaptığı COP25’te geçtiğimiz gün (11 Aralık) aktivistlerin Konferans Salonu önüne yapmak istedikleri barışçıl protestoya müdahale gerçekleşti. İçlerinde iklim için okul kıran Fridays for Future (Gelecek için Cumalar) aktivistlerinin de yer aldığı; sendikalar, gençlik grupları, kadın grupları, STK temsilcileri ve yerli halklardan oluşan yüzlerce kişiyi önce Birleşmiş Milletler (BM) çalışanları sonra da İspanyol polisi engelledi. Aktivistler, itilip kakılarak ve darp edilerek salondan dışarı çıkarılırken, giysileri ve eşyalarını almalarına da izin verilmedi.

Bu müdahaleyi protesto eden Fridays for Future hareketi konferansın sonuncu gününe denk gelen 13 Aralık’ta herkesi küresel greve çağırdı ve “Madrid’deki iklim değişikliği konferansında milyonlarca insanın sesi sustu. COP25’in değerli sonuçları yoktu. Sivil toplum COP25’ten kovulurken fosil yakıt lobicileri hala içeridedir. Buna tahammül edilemez!” açıklamasını yaptı. Genç iklim aktivistleri ayrıca sosyal medya üzerinden #NeverTrustACOP25 hashtagiyle bir kampanyaya başlattılar.

Türkiye’den de daha önce 20 Eylül küresel iklim grevinde on binlerce kişinin katıldığı iklim grevini organize eden Sıfır Gelecek kampanyası, küresel greve katılım için eylem çağrısı yaptı. Taksim Odakule’de saat 19.00’da bir araya gelecek iklim ve ekoloji aktivistleri konferansta dünya liderlerinin iklim krizine karşı somut ve etkili adımlar atmadaki yetersizliklerini ve COP25’te aktivistlere yönelik müdahaleyi protesto edecek. Aynı zamanda, Türkiye’ye Paris İklim Anlaşması’nı bir an önce onaylayarak karbon emisyonlarını 2030 yılına kadar sıfırlaması için eyleme geçme çağrısında bulunacak.

Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi