;
Bilim

Okyanus Yüzeyi Şimdiye Kadar Kaydedilen En Yüksek Sıcaklığa Ulaştı

okyanus

Okyanuslarda ortalama günlük yüzey sıcaklığı 20,96 derece ile 2016 rekorunu kırdı. Uzmanlar Ağustos’un yeni rekorlara gebe olduğunu söylüyor.

Fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan iklim krizi okyanusların ısınmasına neden oluyor. Dünya okyanuslarının yüzey sıcaklığı şimdiye kadarki en yüksek seviyesine ulaştı.

Copernicus iklim modelleme servisine göre, küresel ortalama günlük deniz yüzeyi sıcaklıkları geçtiğimiz hafta 20.96 derece ulaştı ve 2016’daki 20.95 derecelik rekoru geride bıraktı.

Bilim insanları, rekorun kırılmaya devam edeceğini söylüyor çünkü genellikle okyanuslar küresel olarak en sıcak zamanlarını Ağustos’ta değil, Mart’ta yaşıyor.

Copernicus’tan Dr Samantha Burgess, “Rekoru görmüş olmamız, okyanusun bugün ile gelecek Mart arasında ne kadar ısınabileceği konusunda beni endişelendiriyor” dedi.

Sıcaklıkların kısmen El Niño hava olayı tarafından yönlendirilmesi muhtemel. 2016 da bir El Niño yılıydı. Bununla birlikte, bu hava modelleri muhtemelen iklim krizi ve ısınan atmosfer nedeniyle daha da kötüleşiyor.

Burgess BBC’ye, “Fosil yakıtları ne kadar çok yakarsak, okyanuslar tarafından o kadar fazla fazla ısı emilecek. Bu da onları stabilize etmek ve eski ısı seviyelerine döndürmek için uzun bir süreye ihtiyacımız olacağı anlamına geliyor” dedi.

Okyanuslar iklimi düzenlerken, ısıyı emiyor, hava düzenlerini yönlendiriyor ve bir karbon yutağı görevi görüyor. Bununla birlikte bu yararlı etkiler okyanuslar ısındıkça azalıyor ve ılık suların karbondioksiti emme yeteneği de azalıyor. Bu, atmosferde daha fazla seragazı olacağı anlamına geliyor. Isınan okyanuslar ayrıca deniz seviyesinin yükselmesine neden olan buzuların erimesine de katkıda bulunuyor.

Gemilerden yapılan deniz yüzeyi sıcaklık ölçümleri 150 yıldan daha eskiye dayanıyor ve iklimi anlamak için mevcut olan en uzun kayıtlardan bazılarını oluşturuyor. Son 40 yıldır uydulardan ve şamandıralardan da ölçümler alınabiliyor.

Bu verilerden bilim insanları, kayıtların tüm süresi boyunca, küresel ortalama deniz yüzeyi sıcaklığının 0,9 dereceye yakın arttığını ve son 40 yıldaki artışın yaklaşık 0,6 derece olduğunu buldular. Son beş yıllık ortalama, 1991 ile 2020 arasındaki ortalamanın yaklaşık 0,2 derece üzerinde.

En hızlı ısınan bölgelerden bazıları Arktik Okyanusu, Baltık Denizi, Karadeniz ve tropikal olmayan Pasifik’in bazı bölümleri.

Bu yaz başlarında İngiltere ve İrlanda da dahil olmak üzere, bu yıl dünyanın dört bir yanında çok sayıda deniz sıcak hava dalgası meydana geldi. Yakın bir süre önce Florida açıklarındaki su sıcaklığı ilk kez 38 dereceye ulaştı.

2019’da yapılan bir araştırmaya göre, denizdeki sıcak hava dalgalarının sayısı giderek artıyor. Bu günlerin sayısı incelenen son birkaç yılda üç katına çıktı. 2016’dan önceki 30 yılda, 1925-54’e kıyasla sıcak hava dalgası günlerinin sayısı %50’den fazla arttı.