;
Politika

Muhalefet Partileri: “Akbelen Mücadelesinde Direne Direne Kazanacağız”

Akbelen

Bir araya gelen muhalefet partileri, yaşam alanlarını savunmaktan vazgeçmeyen İkizköylülerin Akbelen Ormanı mücadelesini desteklemeye devam edeceklerini duyurdu.

Akbelen mücadelesi ile ilgili aralarında CHP, EMEP, HDP, Sol Parti, TKP, TİP, Yeşil Sol Parti’nin olduğu siyasi partiler Bodrum’da bir basın açıklaması yaptı.

Akbelen nöbetinin 500. gününde bölgedeki parti temsilcilerinin alanda olacakları duyuruldu.

Eleştiri oklarının iktidara yönlendirildiği açıklamada, tarihi, doğal ve kültürel SİT derecelerinde iktidar eliyle rahatlıkla değiştirildiği vurgulanırken, “Coğrafyasının %65’i orman vasfındayken, bu coğrafyanın %59’u maden sahası ilan ediliyor… Kıyıları-koyları, milli parkları, ormanları, hazine arazileri, imara açılarak parsel parsel satılıyor. Tarihi, doğal ve kültürel SİT derecelerinde iktidar eliyle rahatlıkla değişiklik yapılabiliyor. Böyle bir durumda o coğrafyada yağma, talan, rant, yolsuzluk, el ele kol kola gezmez mi?” denildi.

Coğrafyanın çoban ateşlerinden birinin İkizköy-Akbelen Ormanı direnişi olduğu vurgulanırken direnişin, şimdiye kadar birçok köyü yutan kömür üretimine “dur” diyebildiği aktarıldı:

“İkizköylüler Anayasa ve yasaları dayanak edinerek, meşru mücadeleleri sayesinde kendi yaşam alanlarını korudukları gibi bölgenin ekosistemi ve su kaynaklarını da koruyorlar.

AkbelenAkbelen Ormanı’nı korumak adına başlattıkları ‘çadır nöbeti’ alanından, kolluk güçlerince bir gece yarısı darp edilerek atıldıkları oldu. Ama yılmadan, usanmadan her şart ve koşulda yaşamı savunan İkizköylülerin orman nöbeti 500. gününe ulaştı.

Mevcut siyasi iktidar kanunlara aykırı yönetmelik ve genelge çıkararak enerji şirketinin önünü açmaya çalışıyor. Şirketin hukuksuzca yaptığı orman kesimlerini ve zeytin ağacı sökümlerini fiili olarak durduran köylüler ve aktivistler, haksız hukuksuz bir şekilde yargılanıyor. Soruşturmalarla gözdağı verilmeye çalışılıyor. Köylü ve aktivistlerin, şirket ve şirket çalışanları hakkında yaptığı suç duyuruları ise hemen takipsizlikle sonuçlandırılıyor.”

Akbelen Ormanı için hazırlanan 3. Bilirkişi raporunu hatırlatan siyasi partiler son bilirkişi raporuyla birlikte direnişin kritik bir sürece evrildiğinin farkında olduklarını söyledi:

“Tüm bu haksızlığa, hukuksuzluğa rağmen yaşam alanlarını savunmaktan vazgeçmeyen İkizköylülerin mücadelesi, mücadelemizdir diyor, Bodrum’dan bir kere daha sesleniyoruz: Şimdiye kadar beraberdik bundan sonrada birlikte olmaya, dayanışmaya devam edeceğiz. Direnisin ‘beş yüzüncü’ gününü karşılamak için, hepimiz Akbelen Ormanı’da olacağız! Direne direne kazanacağız! Birleşe birleşe kazanacağız! Akbelen Ormanı’nı vermeyeceğiz!”