;
Politika

Mısır COP27’ye Liderlik Etmesi için Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry’yi Atadı

Kahire, Çevre Bakanı Yasmine Fouad’a küçük bir rol biçerken, iklim konusunda önemli bir deneyimi olmayan Dış İşleri Bakanı Sameh Shoukry’e iklim müzakerelerini yönetme görevini verdi.

Mısır hükümeti, Kasım ayında Şarm El-Şeyh’teki COP27 iklim müzakerelerine liderlik etmesi için Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry’yi seçti.

Ülkenin çevre bakanı ve aynı zamanda iklim bilimcisi de olan Yasmine Fouad, COP27 “bakanlık koordinatörü ve elçisi” olacak.

Atamalar, COP26 Başkanı Alok Sharma ile görüştükten sonra Birleşik Krallık ile ortak bir açıklamada duyuruldu.

Shoukry’nin iklim değişikliği konusunda önemli bir deneyimi veya açık bir ilgisi olmamasına rağmen, Fouad, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin 2017’deki çölleşmeyle ilgili özel raporunun bir bölümünün başyazarıydı ve Kasım ayında COP26’da finans görüşmelerine eşbaşkanlık etti.

2014’te bakan yardımcısı olan ve 2018’de en üst seviyeye terfi eden Fouad, BM kuruluşları, STK’lar ve üniversiteler için çalıştı.

Şimdiye kadar 26 tane yapılan COP zirvesinin 21’ine erkekler başkanlık etti. Her zirvede kadın delegelerden çok erkek delegeler olmuştur.

Shoukry, 2008’de dönemin cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in Washington büyükelçisi olmak için çalışan, Arap Baharı ayaklanmalarına rağmen 2012’ye kadar bu görevi sürdüren kariyerli bir diplomat.

Abdel Fattah el-Sisi, 2014 yılında iktidarı ele geçirdikten sonra Shoukry’yi dışişleri bakanı olarak hükümete geri çağırdı.

2008’de ABD’nin Cenevre Büyükelçisi Warren Tichenor, o zamanlar Mısırlı mevkidaşı olan Shoukry’yi “agresif”, “ağırbaşlı” ve “sert ve kaba” olarak nitelendirdi.

Afrika Grubu tarafından COP27’nin ev sahibi olarak seçilmesinin ardından Mısır, iklim değişikliğinin etkilerine karşı dayanıklılık ve uyum sağlamayı önceliği haline getirme sözü verdi.

Mısır, 2017’de BM’ye sunulan bir iklim planında ülkenin iklim değişikliğinden kaynaklı yaşanan sıcak hava dalgalarına, sele ve su kıtlığına karşı savunmasız durumunu özetledi. Bir emisyon hedefini ise sayısal olarak sunamadı.

Paris Anlaşması uyarınca, ülkelerin 2020 yılına kadar iklim planlarının hedeflerini yükseltmeleri gerekiyordu. Mısır henüz bunu yapmadı.

2020 Ipsos Mori anketi, Mısır’da iklim değişikliği konusundaki farkındalığın diğer Kuzey Afrika ülkelerine göre daha düşük olduğunu buldu.

Mısırlıların sadece %26’sı iklim değişikliğinin “var olduğunu ve çoğunlukla insan faaliyetlerinden kaynaklandığını” söyledi. İki COP zirvesine de ev sahipliği yapan Fas’ta bu oran  %71’di.