;
Ekonomi Politika

Macron İklim Krizi Mücadelesi İçin 15 Milyar Euroluk Ek Bütçe Belirledi

Macron, önümüzdeki iki yılda iklim krizi ile mücadele etmek için ek 15 milyar euroluk bir bütçe ile çevreye zarar vermenin “ekolojik tahribat” suçu sayılıp sayılmayacağının belirleneceği bir referandum düzenleme sözü verdi.

Haber: Kim Willsher

Çeviri: Çisil Sevinç

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, önümüzdeki iki yılda iklim krizi ile mücadele etmek için ek 15 milyar euroluk bir bütçe ayrılacağını ve çevreye zarar vermenin “ekolojik tahribat” suçu sayılıp sayılmayacağının belirleneceği bir referandum düzenleyeceklerini söyledi.

Bu önlemler, yerel seçimlerde Fransa genelinde yeşil bir dalgalanma yaratan çevreci adayların büyük başarısı ve Cumhurbaşkanı’nın kurucusu olduğu iktidar partisinin yerel seçimi kaybetmesinden saatler sonra duyuruldu.

Üyelerini 150 Fransız vatandaşının oluşturduğu ve dokuz ay süren toplantı sürecinden geçen iklim komisyonu ile geçen hafta toplantı düzenleyen Macron, ek bütçe sağlanacağı ve daha sıkı önlemler alınacağının sözünü verdi ve komisyon tarafından sunulan 149 önerinin 146’sını kabul ettiğini bildirdi.

Macron, alınan önlemleri derhal hayata geçirmeyi umduğunu ve yaz sonuna kadar yeni bir yasa çıkarılacağını açıkladı ve ekolojiyi ekonomik modellerinin merkezine yerleştirdikleri için komisyonu kutladı.

Vatandaşlardan oluşan iklim konseyi, lise öğrencilerinden otobüs şoförleri ve emekli tren yolu çalışanlarına kadar geniş bir yelpazeden seçilen bir grup vatandaşın Fransız hükümetinin çevre politikalarını düzenlemeleri için ve özellikle 2030 yılına kadar emisyonların %40 oranında azaltılabilmesi hedefine ulaşılması amacıyla başlatılan demokratik deneyin bir parçası.

Fransa’daki yerel seçimlerde çevre partisi Europe Écologie Les Verts’in gözle görülür bir başarı elde etmesiyle merkez partisi La République en Marche party (La REM) kurucusu Macron’un atacağı adımlar daha da kritik bir hale geldi.

Çevreciler Pazar günkü (28 Haziran) seçimlerde Lyon, Bordeaux, Strasbourg, Marseille ve Besançon gibi büyük şehirlerde zafer elde etmişken, Paris’teki Sosyalist belediye başkanı Anne Hidalgo seçimleri yeniden kazandı. Hidalgo; hava kirliliği, iklim krizi ve temiz enerji konularına öncelik veriyor.

Çevreci Yannick Jadot, yerel seçim sonuçlarının siyasetin ekolojik sorunlar çevresinde şekilleneceğini gösterdiğini belirtti.

Jadot, “İnsanlar çevremizdeki şeylere anlam yüklemeye çalışıyor: yaşam şeklimiz, evimiz, şehirlerin yoğunluğu, yiyecek, seyahat, birlik, yeni demokrasi yöntemleri… Nüfusun bir kısmının hayalleri ve hedefleri var ve bunlar ekonomik ve sosyolojik olarak gerçekçi hedefler. 2020 yerel seçimleri kesinlikle bir değişim yaratacak. Bu, ülkede siyasal bir dönüşümün işareti” şeklinde konuştu.

Greenpeace ise, Macron’u komisyonun önerilerini yumuşatarak ciddi önlemler almamakla suçluyor.

Greenpeace Fransa yöneticisi Jean-François Julliard, “Belediye seçimlerindeki mesaj açık: Ekoloji ve iklim krizi Fransız halkı için uzak bir kaygı değil. Aksine, sağlam önlemler alınması gereken siyasal bir öncelik. Vatandaşların oluşturduğu iklim komisyonu da aynı şekilde düşünüyor ve Elysée’deki açıklamadan çok daha fazlasını bekliyor” dedi.

Greenpeace Fransa iklim mücadelesi sorumlusu Clément Sénéchal, Cumhurbaşkanı’nın sözleriyle hükümetin attığı adımların uyuşması gerektiğini ve bunun için aralarında araba imalatçısı ve havayolu şirketlerinin bulunduğu koronavirüsten etkilenen işletmelere yapılan yardımlara sosyal ve çevresel önlem şartı getirilmesi gerektiğini söyledi.

Sénéchal sözlerini, “Ancak bu şekilde kirliliğe sebep olan işletmelerin değişmesini ve Paris Anlaşması ile uyumlu hale gelmesini sağlayabiliriz” şeklinde sonlandırdı.

Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.