;
Ekonomi Politika

Küresel Havayolu CO2 Şeması AB Karbon Piyasasını Tamamlayacak

AB ulaştırma delegesi Adina Valean, BM havacılık ajansının havayolları emisyonlarını dengelemek için oluşturduğu CORSIA şemasının AB Emisyon Ticareti Sistemi’ni (ETS) etkilemeyeceğini söyledi.

Haber: Marine Strauss ve Kate Abnett

Çeviri: Çisil Sevinç

AB ulaştırma delegesinin Pazartesi günü (11 Mayıs) yaptığı açıklamaya göre, BM Havacılık Ajansı’nın (ICAO) emisyonları dengelemek için planlandığı uluslararası uçuş şeması, AB’nin karbon piyasasının yerine geçmeyecek, aksine destek olacak.

BM, havayolları emisyonlarını dengelemek üzere oluşturduğu bir küresel şemaya sahip olan CORSIA’yı 2021 yılında yürürlüğe sokmayı planlıyor. Buna tepki olarak, bazı AB yasa yapıcıları ve çevre grupları Avrupa Komisyonu’nun AB Emisyon Ticareti Sistemi’nden (ETS) havacılığı çıkarmayacağını garanti etmesini talep etti.

Ulaştırma delegesi Adina Valean, Pazartesi günü verdiği demeçte, CORSIA ETS’yi tehlikeye atmayacak veya ETS’nin yerine geçmeyecek. Aksine, ETS’yi tamamlayacak” dedi.

Avrupa ülkeleri arasındaki uçuşlar AB karbon piyasası tarafından denetleniyor ve böylece havayollarının bu uçuşların yol açtığı emisyonları dengelemesi için kredi satın almaları gerekiyor.

ICAO, AB’nin bu uçuşları karbon piyasasından çıkarmasını ve böylece uluslararası havacılık emisyonlarıyla mücadele eden tek piyasa bazlı önlemin CORSIA olmasını istiyor.

Yürütme organı niteliğindeki AB Komisyonu, iki sistemin nasıl bir arada yürütüleceği konusunda henüz bir açıklama yapmadı.

Valean, Komisyonun üye ülkelerin hem AB’nin getirdiği hem de uluslararası yükümlülükleri yerine getirmek adına en uygun yöntemi değerlendireceğini söyledi.

CORSIA, uluslararası uçuşların neden olduğu emisyonları sınırlamak için 2020 seviyelerinde bir dengeleme sistemi kullanmayı planlıyor.

Havayolları bu sisteme göre 2021’den itibaren, 2020 alt sınırının üzerindeki emisyonları karşılamak için karbon dengeleme kredisi satın almak zorunda kalacak.

Ancak eleştirilere göre, havayollarının artışı karşılayacak miktarda dengeleme kredisi satın aldığı takdirde havacılık emisyonları yükselişe geçecek.

Karbon Piyasası Denetlemesi (Carbon Market Watch) yetkilisi Gilles Dufrasne, “Çok zayıf bir dengeleme şemasına sahip olan küresel havacılık karbon piyasasında havayollarını daha temiz olmaya zorlayacak seviyede bir fiyatlandırma bulunmuyor” dedi.

Ancak Valean’a göre, birliğin karbon piyasası tarafından karşılanmayan, AB ve AB üyesi olmayan ülkeler arasındaki uçuşların da dahil olduğu uluslararası havacılığın neden olduğu emisyonlarla mücadele etmek için tek gerçekçi seçenek BM şeması.

Valean, CORSIA’nın AB desteği olmadan başarısız olacağını düşünüyor.

Valean, “AB’nin CORSIA’dan vazgeçmesi, CORSIA’yı yok etmek isteyen bazı küresel güçlere davetiye çıkaracaktır. Bu güçler uluslararası emisyonlarını azaltmak için hiçbir şey yapmıyor ve ICAO’nun yürüttüğü uluslararası müzakereleri yıllardır baltalıyor” dedi.

Ülkelerin CORSIA’ya dahil olması 2027 yılına kadar gönüllülük esasına dayanıyor ancak bu tarihten sonra zorunlu olacak. Çin ve Rusya’nın dahil olduğu bazı ülkelerden gönüllü olarak dahil olacakları yönünde bir açıklama henüz gelmedi.

Valean ayrıca, CORSIA şemasının uygulanmasının, AB’yi 2021’de karbon piyasasını inceleme planını kararlılıkla sürdürmesinden alıkoyamayacağını da ekledi.

Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.