;
Bilim Ekonomi

Koronavirüs İklim Eylemini Tehdit Ediyor

Koronavirüs küresel ekonomiye darbe vuruyor. Ekonomik durgunluk devam ederse gelecek sene 1980’lerden beri güneş enerjisi yatırımlarında gözlemlenen en büyük düşüş yaşanabilir. Aynı zamanda temiz enerjiye dönüşüm yatırımları da tehlikede.

Haber: Jillian Ambrose

Çeviri: Çisil Sevinç 

Koronavirüs sağlık krizi bu seneki küresel karbon emisyonlarının düşmesine yol açabilir ancak küresel enerji denetçisi Uluslararası Enerji Ajansı’na (IEA) göre temiz enerji yatırımlarına gölge düşürerek uzun vadeli iklim eylemine karşı bir tehdit oluşturuyor.

Uluslararası Enerji Ajansı, Covid-19’un yarattığı ekonomik çöküntünün dünyanın gelecek seneki petrol talebine büyük darbe vurmasını bekliyor. Böylelikle iklim değişikliğini körükleyen fosil yakıt emisyonlarında bir azalma gözlemlenebilir.

IEA başkanı Fatih Birol’un uyarısına göre, eğer hükümetler yeşil yatırımlar yapıp ekonomideki küresel durgunluğun önüne geçmezse salgın dünyanın temiz enerjiye dönüşümünü yavaşlatabilir. Birol, “Ekonomik kriz sonucu azalan emisyonların sevinilecek bir yanı yok çünkü düzgün politikalar ve yapısal önlemler alınmadığı sürece bu düşüş sürdürülebilir olmayacak” dedi.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Virüs ekonomik durgunluk korkularını ateşlemeye başladı ve dünyanın en büyük enerji şirketlerine milyar dolarlar kaybettirerek son 30 yılda yaşanan en keskin petrol fiyatı düşüşüne sebep oldu.

Ekonomik kötü etkinin birçok altyapı projesini durdurması bekleniyor. Bu projeler arasında 2020’nin sonuna kadar iklim faciasını tersine çevirmek adına temiz enerjiye yapılması beklenen milyarlarca dolarlık yatırımlar da bulunuyor.

Bloomberg New Energy Finance’in raporuna göre, önümüzdeki sene dünyadaki güneş enerjisinin 1980’lerden beri en fazla düştüğü sene olabilir. Araştırmacılar Perşembe günü (12 Mart) yaptıkları açıklamada yeni güneş enerjisi projelerinin %8 azaldığını gösterdi. Bununla birlikte elektrikli araçların satışının da düşmesi bekleniyor.

Birol, “Bugünkü krizin temiz enerji dönüşümünü riske atmasına izin vermemeliyiz. Küresel hükümetler ülkelerin temiz enerji teknolojilerine yatırım yapmasına destek olacak ekonomik teşvik paketleri sunmalı” dedi.

“Önemli bir fırsat penceremiz var. Dünya genelindeki büyük ekonomiler teşvik paketleri hazırlıyor. İyi tasarlanmış bir teşvik paketi ekonomik yararlar sağlayabilir ve temiz enerji dönüşümüne büyük katkılar sağlayabilir”.

IEA’nın analizinin gösterdiği üzere, dünyadaki temiz enerji yatırımlarının %70’i doğrudan hükümet finansmanından veya politikalar aracılığıyla olmak üzere hükümetler tarafından sağlanıyor. Denetçi aynı zamanda hükümetlerin her sene 400 milyar dolarlık fosil yakıt ödeneği ayırdığını da ortaya koydu.

Fatih Birol, küresel hükümetleri enerji verimliliği önlemleri üzerine yatırım yapmaya davet ediyor ve enerji fiyatlarının düşük olmasından dolayı kısa dönemde iyi bir sonuç alamasalar da uzun dönemde kazançlı bir yatırım yapmış olacaklarını ekliyor.

IEA başkanı aynı zamanda karar alıcıları da küresel petrol fiyatlarında yaşanan düşüşü kullanarak, aşamalı olarak ya da derhal fosil yakıt ödeneklerini bitirmeye davet ediyor. Bu ödenek sağlık harcamaları için kullanılabilir.

Birol, “Zorlu piyasa şartları hükümet taahhütleri için bir test olacak. Ancak güzel haber şu ki, geçmişteki ekonomik teşvik paketleriyle karşılaştırıldığında artık çok daha ucuz yenilenebilir teknolojiler mevcut. Aynı zamanda elektrikli araçlar konusunda da büyük atılımlar yapıldı ve temiz enerji dönüşümünü destekleyen finansal bir topluluk bulunuyor” şeklinde açıkladı.

Birol sözlerini “Eğer düzgün politikalar hazırlanırsa bu durumdan en sağlam şekilde çıkarız” şeklinde sonlandırdı.