;
Ekonomi

Kömür Ocakları Şırnak’taki Nerdüş Deresi’ni Zehirliyor

nerdüş deresi

Şırnak’ta bulunan Nerdüş Deresi kömür ocaklarının atıkları sonucu kirlenmeye devam ediyor. Konuyu meclis gündemine taşıyan Yeşil Sol Parti Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez, derenin çevredeki büyük bir ekoçeşitliliği beslediğini söyledi ve yaşanan kirliliğin önüne geçmek için bakanlığa çağrıda bulundu.  

Cudi Dağı’ndan doğan ve geniş bir coğrafyadan geçtikten sonra Şırnak’ın Silopi ilçesine kadar akan Nerdüş Deresi, bölgede bulunan kömür ocaklarından çıkan atık sularla her geçen gün kirleniyor. Nerdüş Deresi, hem tarımsal faaliyetlerde kullanılıyor hem de çevredeki halkın içme suyu ihtiyacını karşılıyor.

Son yıllarda oldukça kirlenen ve yer yer simsiyah akan derenin beslediği canlı yaşamı da önemli bir tehdit ile karşı karşıya. Çevre köylerde bulunan ve bu dereden su ihtiyacını karşılayan hayvanlarda bazı hastalıkların baş gösterdiği ifade ediliyor. Deredeki kirlilik devam ediyorken bölgede faaliyet yürüten kömür ocağı sayısı da her geçen gün artıyor. Üstelik çoğu için ÇED raporu gerekli duyulmuyor.

İrmez: Bir An Evvel Kalıcı Çözüm Bulunmalı  

Yeşil Sol Parti Şırnak Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Mehmet Zeki İrmez, konuyu meclis gündemine taşıdı. İrmez, mecliste yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Daha önce defalarca dile getirmemize rağmen deredeki sorun devam ediyor. Ekoçeşitliliği yüksek bir yer. Etrafında yaşayan sayısız hayvan türüne de yaşam kaynağı oluyor. Yıllar önce burada yaşayan insanlar hem içme suyunu hem de tarımsal su ihtiyacını buradan karşılamaktaydılar. Ancak derenin kirlenmesi ile tarım alanları giderek yok olmakta. Dere etrafındaki ağaçlar kuruyor ve çeşitlilik giderek azalıyor.”

Civarda yaşayan köylülerin, derenin kirletilmesi ile ilgili daha önce savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu kaydeden İrmez,  “Maalesef bakanlığın bu konudaki çalışmaları etkisiz ve yetersiz kalmıştır. Bakanlığın bir an evvel kalıcı bir çözüm bulması gerektiğini belirtiyoruz. Doğal insan yaşamı, ekolojiyle uyumlu politikaların yaşamsallaşmasıyla iyileşebilir” sözlerine yer verdi.

İrmez, aynı sorunu 5 Temmuz 2023 tarihinde de meclis gündemine taşımış ve Çevre , Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na soru önergesi vermişti.