;
COP27 Ekonomi

“Kayıp ve Zarar Fonunda Paranın Kaynağını Bulmak 2 Yıl Alacak”

kayıp ve zarar

Almanya’nın iklim özel elçisi Jennifer Morgan’a göre, kayıp ve zarar fonu için paranın nereden geleceğini bulmak muhtemelen iki yıl alacak.

Çarşamba günü bir Alman iklim yetkilinin söylediğine göre, “Ülkeler, geçen ayki Birleşmiş Milletler iklim zirvesinde, iklim felaketlerinden zarar gören yoksul ülkelere yardım için bir fon oluşturma konusunda anlaştılar, ancak paranın nereden geleceğini bulmak muhtemelen iki yıl alacak.

COP27’deki “kayıp ve zarar” fonu yaratma anlaşması, Mısır’daki COP27 iklim müzakerelerinde gelişmekte olan ülke müzakerecileri için AB ve ABD gibi varlıklı ulusların yıllarca süren direnişini aşan bir atılım olarak alkışlandı.

Almanya’nın iklim özel elçisi Jennifer Morgan, Brezilya’nın Sao Paulo kentinde düzenlediği basın toplantısında, fonun faaliyete geçmesi için gereken zaman çizelgesini açıkladı.

Morgan, Kasım ayında Dubai’de başlayacak BM iklim müzakerelerinin bir sonraki turuna atıfta bulunarak, “Gelecek yıl yapılacak olan COP28’de, bu fonun kurumsal yapısına ilişkin bir karar alınabilir” dedi.

“Bu kurumları finanse eden diğer alanlar, bence tartışmalar eşliğinde bir yıl daha devam edecek” diye ekledi.

Morgan, Şili çevre bakanıyla birlikte, kayıp ve zarar konusunda BM anlaşmasını hazırlayan çalışma grubuna liderlik etti.

Fon, dünyadaki seragazı emisyonlarının çoğundan sorumlu olan zengin, sanayileşmiş ülkelerin iklime verdikleri zararın bedelini gelişmekte olan ülkelere ödemesi gerektiği ilkesi üzerine oluşturuldu. Ancak Morgan, fonun yenilikçi finansman kaynakları bulmak için sanayileşmiş ülkelerden gelen kamu parasının ötesine geçmesi gerektiğini söyledi.

Örneğin, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, fosil yakıt şirketlerinin beklenmedik kazançları üzerinden bir vergi getirilmesini önerdi.

COP27 anlaşması ayrıca, Dünya Bankası Grubu ve Uluslararası Para Fonu gibi uluslararası finans kurumlarında kayıp ve zarar finansmanına katkıda bulunmanın yollarını bulmaları için bir reform çağrısında bulundu.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan AB, BM tarafından gelişmekte olan bir ülke olarak sınıflandırılan Çin’in de fona ödeme yapması gerektiğini savundu.

Ayrıca Çarşamba günü bir gelişme daha yaşandı. ABD İklim Elçisi John Kerry Reuters’e ABD’nin COP27’ye ev sahipliği yapan Mısır ve Birleşmiş Milletler’e kayıp ve zarar konusunda danıştığını, fonun 2024 yerine 2023’te oluşturulmasını önerdiğini söyledi.