;
Politika

Japonya 2050 Yılı İçin Net Sıfır Emisyon Hedefini Açıklayacak

Japonya, önümüzdeki hafta seragazı emisyonlarını 2050’ye kadar net sıfıra düşüreceğini açıklayacak.

Nikkei Asia’nın haberine göre, Japon hükümeti seragazı emisyonlarını 2050 yılına kadar net sıfıra indirmeyi taahhüt edecek.

Başbakan Yoshihide Suga’nın önümüzdeki hafta milletvekillerine yapacağı bir konuşmada açıklanacak olan yeni hedef, Japonya’nın, benzer bir hedefi belirleyen Avrupa Birliği ile aynı seviyeye ulaşacağı anlamına geliyor. Enerji, otomobil ve çelik gibi sektörlerdeki şirketlerin, uluslararası vaatleri yerine getirmek için katı önlemler alması bekleniyor.

Suga, geçen ay göreve gelmesinden bu yana Japonya Parlamentosu Diet’te önümüzdeki Pazartesi günü yapacağı ilk genel politika konuşmasında net sıfır emisyon hedefini açıklayacak. Japon hükümeti aynı zamanda yenilenebilir enerjiyi teşvik etme gibi somut önlemleri de bir araya getirmeyi planlıyor. Japonya Başbakanının konuşmasında, ülkenin 2050’de genel emisyonlarını sıfırlayacağını ve karbonsuz bir topluma dönüşeceklerini açıklayacağı düşünülüyor.

Hükümet daha önce, emisyonları 2050 yılına kadar % 80 azaltacağını ve bu yüzyılın ikinci yarısında mümkün olan en erken zamanda neredeyse sıfırlayacağını açıklamıştı. Açıklama, net bir zaman çizelgesine sahip olmaması ve çevre sorunlarıyla başa çıkma konusunda isteksiz görünmesi nedeniyle eleştirilmişti.

Bilindiği üzere Paris Anlaşması, küresel ısınma artışının 1.5 derecede sınırlandırılmasını hedefliyor. Hedefe ulaşmak için İngiltere, Fransa ve Almanya, büyük miktarda seragazı yayan kömürlü termik santralları kapatmaya karar vermişti. Japonya, 2021 yazında temel enerji planını revize edecek, ancak yeni hedefe ulaşmak için büyük bir revizyon yapılması gerekecek.

Mevcut plan, 2030 mali yılına kadar nükleer enerji üretiminin Japonya’nın elektrik ihtiyacının% 20 ila % 22’sini karşılayacağını belirtirken, güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerjinin ise elektrik üretimin % 22 ila % 24’ünü oluşturacağını ifade ediyor. Plan, % 56’lık kısmın ise kömür ve doğalgaz gibi kaynaklardan geleceğini öngörüyor.