;
Bilim

İstanbul Bienali’nden Yeni Çocuk Kitabı: “Opti ile Pesi: Bu Dünya Hepimizin”

İstanbul Bienali, temasını ve eserlerini çocuk kitaplarıyla birlikte minik sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor. 16. İstanbul Bienali kapsamında İKSV tarafından hazırlanan çocuk kitabı “Opti ile Pesi: Bu Dünya Hepimizin”, çocuklara bir yandan bienalin teması Yedinci Kıta’yı, sergi mekânlarını ve sanat eserlerini tanıtırken, diğer yandan çocukları iklim hareketinden ilham alan keyifli bir yolculuğa davet ediyor.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen 16. İstanbul Bienali 10 Kasım’a kadar şehrin üç farklı noktasında her yaş grubundan ziyaretçilerini ağırlıyor. Yedinci Kıta başlığıyla genç bienal izleyicilerini güncel sanatla ve bienalin temasıyla buluşturan pek çok özel proje ve etkinliğe de ev sahipliği yapan bienal, “Opti ile Pesi: Bu Dünya Hepimizin” başlıklı çocuk kitabını ücretsiz olarak minik sanatseverlerle buluşturuyor.

Adını iklim hareketinin sembollerinden biri haline gelen Greta Thunberg’den alan Güvercin Greta İstanbullu martılar Opti ile Pesi ve diğer hayvanlarla birlikte İstanbul’u plastik atıklardan temizlemeye girişiyor.

İKSV tarafından, Bernard van Leer Vakfı’nın desteğiyle yayımlanan beşinci çocuk kitabı “Opti ile Pesi: Bu Dünya Hepimizin”, 2017 yılında bienalin 15. edisyonu için yayımlanan Opti ile Pesi: Komşuluk Şarkısı adlı çocuk kitabının devamı niteliğinde. İlk kitapta olduğu gibi Yekta Kopan’ın yazdığı, Gökçe Akgül’ün çizdiği Opti ile Pesi: Bu Dünya Hepimizin, Burcu Ural Kopan’ın yayın yönetmenliğinde hazırlandı. Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Feyza Çorapçı’nın danışmanlığını yaptığı kitap, merak uyandırıcı hikâyesi, eğlenceli çizimleri ve renkli tasarımıyla okuma ve izleme sürecini keyifli bir oyuna dönüştürüyor.

15. İstanbul Bienali’nden tanıdığımız İstanbullu martılar Opti ile Pesi bu ikinci maceralarında, ismini Greta Thunberg’den alan yeni arkadaşları Güvercin Greta’yla birlikte İstanbul üzerinde uçarak bienal mekânları arasında gezerken şehirdeki atıkları fark ediyor. Üç kuş, şehrin diğer hayvanlarıyla ele ele vererek temizliğe başladıktan sonra insanlara “Bu gezegen sadece sizin değil” mesajını veriyor.

Türkçe, İngilizce ve Arapça olarak üç dilde hazırlanan kitap tüm bienal mekânları, anlaşmalı kitabevleri ve İKSV Alt Kat’tan ücretsiz olarak temin edilebilir.