;
Bilim

IPCC Yazarları “İklim Değişikliği ve Arazi” Raporu İçin Kolombiya’da Toplanıyor

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) yazarları, bu yılın sonlarına doğru yayımlanacak Climate Change and Land (İklim Değişikliği ve Arazi) adlı raporun son hazırlıklarını yapmak üzere 11-15 Şubat’ta Kolombiya’nın Cali şehrinde bir araya gelecekler.

45’e yakın ülkeden yaklaşık 125 yazar ve IPCC Bürosu üyesi, “İklim Değişikliği ve Arazi” adlı raporun ikinci taslağını gözden geçirmek üzere Kolombiya’nın Cali şehrinde bir araya gelecek. Toplantıda, hükümetlerin 29 Nisan-23 Haziran tarihlerinde değerlendirmeleri üzere son bir rapor taslağı hazırlama çalışmalarına başlayacaklar.

Tam adı “İklim Değişikliği ve Arazi” olan rapor; çölleşme, toprağın bozulması, sürdürülebilir arazi yönetimi, gıda güvenliği ve karasal ekosistemlerde seragazı akışları (SRCCL) konuları üzerine yoğunlaşacak.

IPCC tarafından bu yıl yayımlanacak üç çalışmadan biri olan rapor, Çalışma Grubu III Teknik Destek Birimi’nin desteğiyle, IPCC’nin üç Çalışma Grubu’nun ve Ulusal Seragazı Envanteri Görev Gücü’nün bilimsel liderliğinde hazırlanıyor. Rapora Türkiye’den Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murat Türkeş katkıda bulunacak.

Cali’deki toplantıya evsahipliği yapacak Uluslararası Tropikal Tarım Merkezi, CIAT’ta çalışan kıdemli bilim insanı ve IPCC yazarı Louis Verchot ise raporun işlevini şu sözlerle açıklıyor: “Bu seçkin yazar grubuna ev sahipliği yapacak olmaktan onur duyuyoruz. Bu rapor özellikle çalıştığımız ülkelerdeki paydaşlar için geçerli olacak ve arazi kullanımı ve iklim değişikliğini çevreleyen sayısız konuda çalışan politika yapıcılar için gerekli bilgileri sağlayacak.”

“İklim Değişikliği ve Arazi” adlı çalışma hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.