BM destekli bir rapor, Paris Anlaşması’nın 1,5 derece hedefinin geçici olarak aşılmasının, buzullar ve kutup buz tabakalarında geri dönülemez zararlara yol açabileceğini ortaya koydu.
Birleşmiş Milletler raporu, dünyanın buzlu bölgelerinin tehlikeli bir erimeyle karşı karşıya kaldığını ve küresel ısınmanın kaçınılmaz bir aşım döneminin ardından 1 derecenin altına düşürülmesi gerektiğini tespit etti.
Gezegenin sanayi öncesi dönemden bu yana 1,4 derece ısındığı, sera gazı emisyonlarının azaltılmaması ve doğanın korunamamasının, bilim insanlarını, küresel sıcaklık artışını 1,5 derecede tutma mücadelesinde bir miktar aşımın kaçınılmaz olduğu sonucuna götürdüğü ifade edildi.
Bilim insanları, dünyadaki tüm buz ve karı içeren katı haldeki su olan kriyosfer üzerindeki aşırı etkiler nedeniyle, sıcaklıkların bu eşiğin üzerinde mümkün olan en kısa süre kalması gerektiğini belirtti. Buna ek olarak, uzun vadeli ısınmayı ideal olarak 2150 yılına kadar 1 derecenin altına düşürmek için yeterli miktarda gezegeni ısıtan karbonun atmosferden uzaklaştırılması gerektiği vurgulandı.
Raporda, mevcut politikalar altında beklenen ve 2,6 ila 2,8 derecelik sıcaklıklara ulaşan yüksek aşımın, yüzeye yakın permafrostun neredeyse tamamını eriteceği, okyanus dolaşımında ciddi ve ani bozulmaları muhtemel kılacağı ve yaygın asitlenmeye yol açabileceği aktarıldı. En son bilimsel araştırmalar, deniz buzunun daha önce düşünülenden daha yavaş toparlandığını gösteriyor.
Uluslararası Kriyosfer İklim Girişimi ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından bir araya getirilen 80 bilim insanının hazırladığı raporda, küresel sıcaklıklar 1,5 dereceye düşürülse bile buzul erimesinin deniz seviyelerini yükseltmesi ve su güvenliğini tehdit etmesi gibi hasarların büyük kısmının kalıcı olacağı belirtildi.
Uluslararası Kriyosfer İklim Girişiminde buzulbilimci ve raporun başyazarı olan James Kirkham, kriyosferin iklim sisteminin en hassas bileşenlerinden biri olduğunu söyledi.
Kirkham, bu yıl Nepal-Çin sınırında şimdiye kadar kaydedilen en büyük ve en ölümcül buz ve kaya çığlarından birinin görüldüğünü, bu tek olayın binlerce insanın ölümüne yol açtığını ve Nepal’in gayrisafi yurt içi hasılasının %10’una eşdeğer hasar bıraktığını ifade etti. İsviçre’nin son beş yılda buzul buzunun %20’sini kaybettiğini ve önümüzdeki on yılda dünya çapında binlerce buzulun her yıl yok olmasının beklendiğini sözlerine ekledi.


