;
Bilim

IPCC Seragazı Envanter Metodolojisini Güncelledi

IPCC, hükümetler tarafından seragazı emisyonlarını ve temizleme çalışmalarını tahmin etmek için kullanılan metodolojisinde güncelleme yaptığını açıkladı.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) geçtiğimiz Pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre, hükümetler tarafından seragazı emisyonlarını ve temizleme çalışmalarını tahmin etmek için kullanılan metodolojide güncelleme yapıldı.

Hükümetlerin seragazı envanterlerini, Kyoto Protokolü ve Paris Anlaşması gibi süreçler de dahil olmak üzere Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ne (UNFCCC) bildirmeleri gerekiyor.

Güncellenen IPCC metodolojisi, bu envanteri belirlemek için kullanılan metodolojinin en son bilimsel yeniliklere dayanmasını sağlayarak şeffaflık ve raporlama sürecini iyileştiriyor.

The 2019 Refinement to the 2006 IPCC Guidelines on National Greenhouse Gas Inventories adlı yeni rapor Ulusal Seragazı Envanterleri Görev Gücü (TFI) tarafından hazırlandı. Japonya’nın Kyoto kentinde gerçekleşen IPCC Paneli’nin genel oturumu, raporun Genel Bakış Bölümü’nü benimsedi ve ana raporu kabul etti.

TFI Eşbaşkanı Kiyoto Tanabe, “2019 İyileştirme, ulusal seragazı envanterlerinin hazırlanmasını ve sürekli iyileştirilmesini desteklemek için güncellenmiş ve sağlıklı bir bilimsel temel sunuyor” dedi.

2019 İyileştirmesi, seragazı emisyonu üreten kaynakları ve bu gazları emen yutak alanlarını tahmin etmek için ek metodolojiler sunuyor.

Ayrıca, bilimdeki boşluklara, yeni teknolojilerin ve üretim süreçlerinin ortaya çıkmasına ya da 2006 IPCC Kılavuzları’nda yer almayan kaynaklara ve yutak alanlarına değiniyor.

Aynı zamanda, belli bir kaynaktan gelen seragazı emisyonunu, emisyona neden olan faaliyet miktarıyla bağlantılandırmak için kullanılan emisyon faktörlerinin güncellenmiş değerlerini de sağlıyor. Çalışmada, yazarların 2006 IPCC Kılavuzları’ndaki değerlere göre önemli farklılıklar belirlemesi ile güncellendi.

280’den fazla bilim insanı ve uzman, genel rehberlikte ve dört sektörde kullanılan metodolojilerde değişiklikler üretmek için 2019 İyileştirmesi üzerinde çalıştı. Bu sektörler ise enerji, endüstriyel prosesler ve ürün kullanımı, tarım, ormancılık, diğer arazi kullanımları ve atıktı.

TFI’nin Eşbaşkanı Eduardo Calvo, “Yazarlarımız, geniş bir envanter metodolojisini inceledi ve IPCC kararını takiben bilimsel ilerlemelerin ve yeni bilgilerin gerekli kılındığı yerlerde, onları güncelledi” dedi.

2006 IPCC Kılavuzları, ulusal seragazı envanterlerinin ölçülmesi için teknik olarak sağlam bir metodolojik temel sağlamaya devam ediyor. 2019 İyileştirmesi, yazarların boşlukları veya güncel olmayan bilgileri tespit ettiği yerlerde onları güncelliyor, tamamlıyor ve detaylandırıyor. 2019 İyileştirmesi, 2006 IPCC Kılavuzları ile bir arada kullanılacak.

UNFCCC’nin bağlı organlarının önümüzdeki ayki toplantısı, UNFCCC’deki hükümetlerin güncellenmiş metodolojiyi gözden geçirmeleri ve 2019 İyileştirmesi’ni uygulamaya yönelik en iyi yolu belirlemeleri için fırsatı sağlayacak.

IPCC Başkanı Hoesung Lee de “2019 İyileştirmesi, ulusal seragazı envanterlerinin hazırlanmasını desteklemek için güncellenmiş bir bilimsel temel oluşturuyor. İklim değişikliğine yönelik uluslararası çabalar için hayati öneme sahip olan şeffaflığı sağlayan bu metodolojiyi güncelleyen özveri ve özenli çalışmaları için 2019 İyileştirmesi’nin yazarlarına teşekkür ediyorum ” dedi.