;
Bilim

IPCC Önümüzdeki Dönemde Yayımlayacağı Raporlar Üzerinde Anlaştı

IPCC

IPCC, İstanbul’da düzenlenen toplantıda, yedinci değerlendirme döngüsü için bir dizi bilimsel rapor üzerinde fikir birliğine vardı.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), yedinci değerlendirme döngüsü sırasında iklim değişikliği bilimindeki en son gelişmeleri değerlendiren bir dizi rapor sunacak. 120 hükümetten 300’den fazla delege, İstanbul’da sona eren Panelin 60. Genel Kurul oturumunda IPCC’nin yeni dönem için bilimsel çalışma yapısına karar verdi.

Dört gün süren toplantı sırasında yapılan görüşmelerde hükümetler, Yedinci Değerlendirme Raporu kapsamında üç Çalışma Grubu’nun hazırlayacağı raporları kabul etti: Fiziksel Bilim Temeline ilişkin Çalışma Grubu I raporu; Etkiler, Uyum ve Savunmasızlık ile ilgili Çalışma Grubu II raporu ve İklim Değişikliğinin Azaltımına ilişkin Çalışma Grubu III raporu. Yedinci Değerlendirme Raporunun Sentez Raporu, Çalışma Grubu raporlarının tamamlanmasının ardından üretilecek ve 2029 yılı sonlarında yayımlanacak.

Heyet, bir önceki döngüde, İklim Değişikliği ve Şehirler hakkında bir Özel Rapor ve Kısa Ömürlü İklim Zorlayıcıları hakkında bir Metodoloji Raporu hazırlamaya karar vermişti. Bilim insanlarından ayrıca Karbondioksit Giderme Teknolojileri, Karbon Yakalama, Kullanımı ve Depolama hakkında bir Metodoloji Raporu sunmaları da istendi.

Ayrıca, etkiler ve adaptasyona ilişkin 1994 IPCC Teknik Kılavuzlarının yanı sıra uyum göstergeleri, ölçütleri ve kılavuzlarının revizyonu, Çalışma Grubu II raporuyla birlikte geliştirilecek ve ayrı bir ürün olarak yayımlanacak.

IPCC Başkanı Jim Skea, “Panel, tüm döngünün gidişatını belirleme konusunda kritik bir adım attı. Kararları, üye hükümetlerin politikayla ilgili, uygulanabilir bilimsel bilgileri mümkün olan en kısa sürede alma ve 2028 ikinci Küresel Durum Değerlendirmesine girdi sağlama konusundaki ilgiyi yansıtıyor. İklim değişikliğine uyum konusuna dikkate değer bir vurgu yapılıyor” dedi.

Skea ayrıca, “Bugünkü karar aynı zamanda bilim camiasına, iklim değişikliği biliminin yeni değerlendirmelerine ilişkin çalışmaların artık ciddi anlamda başlayabileceğinin açık bir sinyalidir” diye konuştu.