;
Bilim

IPCC 2021 Raporunu Sir John Houghton’a İthaf Edecek

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), 2021 yılında yayımlanacak raporunu COVID-19 sebebiyle hayatını kaybeden iklim bilimci Sir John Houghton’a ithaf edecek.

Çalışma Grubu I’in hazırladığı Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) Altıncı Değerlendirme Raporu, önde gelen iklim bilimci Sir John Houghton’a ithaf edilecek.

COVID-19 sebebiyle 15 Nisan tarihinde 88 yaşında vefat eden Sir John, IPCC’nin 1988 yılında kurulmasını sağlayan temel aktörlerden biriydi ve Çalışma Grubu I’in başkanlığını üstlenmişti.

Çalışma Grubu I, iklim değişikliğinin fizik bilimini araştırarak IPCC’nin 1988 ile 2002 yılları arasındaki ilk üç değerlendirme raporunu hazırlamıştı.

Çalışma Grubu I’in “İklim Değişikliği 2021: Fizik Bilimi Kökeni” (Climate Change 2021: The Physical Science Basis) başlıklı altıncı değerlendirme raporuna yaptığı katkılar arasında; iklim değişikliğinin büyük ölçekli değerlendirilmesi, iklim süreçleri ve geri dönüşleri ile bölgesel iklim bilgilendirmesi yer alıyor.

Rapor, 62 ülkeden 233 yazar tarafından hazırlanıyor.

Çalışma Grubu I başkanları Valérie Masson-Delmotte ve Panmao Zhai’nin ortak olarak hazırladıkları açıklamada, “Sir John Houghton, ilk üç değerlendirme sürecinde Çalışma Grubu I’in temel yapı taşlarından birisiydi. Hem engin iklim bilgisine hem de derin bir toplumsal anlayışa sahipti. Toplumla nasıl iletişim kurulacağını çok iyi biliyordu” ifadeleri yer aldı.

Başkanlar sözlerine, “Çalışma Grubu I yönetimi Altıncı Değerlendirme Raporu’nu Sir John’a ithaf etmeyi oybirliği ile kabul etti” şeklinde devam etti.

IPCC’nin 2007 yılında ABD eski Başkan Yardımcısı Al Gore ile paylaştığı Nobel Barış Ödülü’nü almasını sağlayan en önemli faktörlerden biri Sir John’un çalışmalarıydı.

Sir Jonh’un iklim bilimi gelişimine ve iklim araştırmasına dayanan uluslararası işbirliğinin oluşturulmasına büyük katkıları oldu.

Sir John’un uluslararası bilimsel araştırmaları IPCC’nin de ötesine geçerek, Dünya İklim Araştırma Programı’nın 1982 ile 1984 yılları arasında kurulmasına öncülük etmesi gibi katkılar sağladı.

Sir John IPCC’nin ilk yıllarında panelin disiplin ve katılım açısından kapsamlı bir yaklaşıma sahip olması gerektiğini fark etmişti.

Bıraktığı mirasın izleri, çalışma grupları tarafından hazırlanan üç yenilikçi özel rapor içeren mevcut Altıncı Değerlendirme Raporu’nda belirgin şekilde fark ediliyor.

Altıncı Değerlendirme Raporu’nun Çalışma Grubu I tarafından hazırlanan kısmı, dünya genelindeki iklim bilimcilerin katkısıyla geniş kapsamlı bir ağ oluşturuyor.

Bu değerlendirme raporunun kendisine ithaf edilmesi, Sir John’un IPCC ve ötesindeki çalışmalarının önemine vurgu yapıyor.

Üçüncü değerlendirme raporuna başkanlık eden Sir Bob Watson, “Sir John Houghton üstün bir bilim insanıydı. Bilime yaptığı katkılar ve IPCC Çalışma Grubu I’i başarıyla yönetmesi dikkat çekiciydi. IPCC günümüzdeki güvenilirliğini, ilk üç Çalışma Grubu I çalışmasına liderlik ettiği sırada hem bilim topluluğunun hem de hükümet görevlilerinin saygısını kazanan Sir John’a borçlu” şeklinde konuştu.