;
Politika

İngiltere Tekerlekli Sandalyesiyle COP26’ya Katılamayan İsrailli Bakandan Özür Diledi

Tekerlekli sandalyesine erişim imkanı sağlanmadığı için Pazartesi günü COP26’ya katılamayan İsrail’in Ulusal Altyapı, Enerji ve Su Kaynakları Bakanı Karine Elharrar, yaşadığı deneyimin bu konudaki eksikliği ortaya çıkardığını söyledi.

Elharrar, İsrail’in Channel 12 televizyonuna konferans alanına giremediğini, çünkü ancak yürüyerek ya da servis aracıyla ulaşımın sağlandığını, bu durumun da tekerlekli sandalyesine uygun olmadığını ifade etmişti.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, İngiltere hükümeti Elharrar’dan özür diledi ve başbakan Boris Johnson’la bir görüşme ayarlandı. Johnson İsrailli bakandan özür dilerken “karışıklıktan” dolayı üzgün olduğunu belirtti.

Dün COP26’ya katılabilen bakan, BBC’ye “Bu kez kolayca erişim sağladım, Pazartesi’den çok faklı bir deneyimdi” dedi.

Elharrar, Pazartesi günü yaşananların, bir sonraki BM konferansının erişilebilir olmasını sağlayacağını söyledi ve ekledi: “Erişilebilirlik ve engelli insanların haklarıyla ilgili konuşuyoruz ancak gerçek hayatta bütün bu kuralları uygulamalıyız. Bu deneyim her yerde bu detaylara önem vermemiz gerektiğini gösterdi. Eminim ki gelecekte daha farklı olacak.”

İngiltere Çevre Bakanı George Eustice da yaşananların çok üzücü olduğunu belirtti. Hayır kurumu Scope ise bunun “bağışlanamaz” bir hata olduğunu, konferansı düzenleyenlerin bunu önceden planlaması gerektiğini söyledi. Eustice olay sonrası BBC Radyo 4’teki Today programına konuşmuş ve İsrail heyetinin, organizasyon öncesinde bakanın ihtiyacıyla ilgili bilgi vermesi gerektiğini söyleyerek onları suçlu bulmuştu.

Çevre bakanı programda “Diğer pek çok girişte tekerlekli sandalye erişimi olduğunu biliyorum. Bu olayın yaşanma sebebi bakanın böyle bir erişim olmayan kapıya gelmesiydi” dedi. Eustice bu açıklamaları nedeniyle eleştirildi. Liberal demokrat Sarah Ann Ludford tweet atarak ev sahibinin konuğu suçlamasının pek zarif olmadığını söyledi.

Times of Israel gazetesine yapılan açıklamada, Elharrar’ın Glasgow’daki etkinlik alanının dışında iki saat beklemek zorunda kaldığı, sonunda da 80 km uzakta bulunan İskoçya’nın başkenti Edinburgh’taki oteline dönmesi gerektiği belirtilmişti. Elharrar, olay üzerine Pazartesi günü attığı tweette, BM’nin düzenlediği etkinliklere erişim sağlayamamasının üzücü olduğunu söyledi.

İsrail Başbakanı Naftali Bennett’in heyetinden bir yetkili, organizatörlere resmi olarak şikayette bulunduklarını ve Elharrar’a erişim sağlanamaması halinde Bennett’in, Salı günkü zirveye katılmayacağını aktarmıştı. İngiltere’nin İsrail Büyükelçisi Neil Wigan ise bakandan Pazartesi günkü konferansa katılamadığı için “içten ve samimi bir şekilde” özür dilediğini açıkladı.

Wigan, Twitter’tan paylaştığı mesajında COP Zirvesi’nin herkese açık ve kapsayıcı olması gerektiğini vurguladı. İngiltere Dışişleri Bakanlığı’ndan James Cleverly ise Elharrar’ın zirveye katılamamasından ötürü “derin hayal kırıklığı yaşadığını” ifade etti.

COP26’da liderler 1 ve 2 Kasım boyunca açılış konuşmaları yaparak iklim hedeflerini katılımcılara sundu. 3-12 Kasım arasında program finans, enerji, gençlik, kamuoyu desteği, doğa, değişim ve uyum, bilim, inovasyon ve ulaşım temalı etkinlikler halinde devam edecek.