;
Politika

İngiltere, Biden İle Olan Tuhaf İlişkisini COP26’da Düzeltebilir

Analistler İngiltere hükümetinin, ABD başkanlığına seçilen Joe Biden ve partisiyle ilişkilerini yeniden inşa etmek için COP26 iklim görüşmelerini deneyebileceğini ifade ettiler.

Biden’ın ekibi; Donald Trump ile benzerliği, Brexit politikası ve Barack Obama ve Hilary Clinton’a yönelik kişisel eleştirileri nedeniyle İngiltere Başbakan Boris Johnson’a karşı muhalif bir pozisyonda.

Buna rağmen analistler, Climate Home’a Biden’ın pragmatik yaklaşarak iki hükümetin birlikte çalışmasına yönelik hareket edebileceğini ve Kasım ayında Glasgow’da gerçekleşecek COP müzakerelerinde küresel iklim mücadelesine hız kazandırabileceklerini söyledi.

Hem Biden hem de Trump, Johnson ve Trump arasındaki benzerlikleri vurguluyor. Aralık 2019’da Biden, Johnson’ın Trump’ın “fiziksel ve duygusal bir klonu” olduğunu söylemişti. Yeni seçilen ABD Başkanı, Johnson’a “İngiltereli Trump” adını verdi ve İngiltere’yi AB’den çıkarmasını “kutlamıştı”.

Biden’ın geçiş ekibinin birkaç üyesi İngiliz medyasında Johnson aleyhinde konuşurken, Obama yönetimindeki Beyaz Saray’da Biden ile çalışan Tommy Vietor, Johnson’a “Obama hakkında ırkçı yorumlar” yapan “şekil değiştiren bir sürüngen” dedi.

Johnson 2016’da, Barack Obama’nın Winston Churchill’in bir büstünü kaldırdığını ve “bazılarının, bunun kısmen Kenyalı olan Başkan’ın atalarının İngiliz imparatorluğundan hoşlanmamasının bir sembolü olduğunu söylediğini” yazmıştı. Ayrıca Hilary Clinton’ı bir makalesinde “akıl hastanesindeki sadist bir hemşire” ye benzetmişti.

Energy and Climate Intelligence Unit yöneticisi Richard Black, Biden’ın siyasette onlarca yıllık deneyiminin, bu yorumlar hakkında muhtemelen “pragmatik” olabileceği anlamına geldiğini söyledi.

Bu, Joe Biden’ın müttefiki ve dışişleri bakanı rolü için yarışan ABD Senatörü Chris Coons tarafından da yinelendi. BBC’ye, “kısmen Kenyalı” yorumundan hoşlanmasa da, “Günler veya yıllar önce yapılmış olabilecek yorumları yeniden dava etmek veya yeniden gözden geçirmek yerine, dünya çapındaki müttefiklerimizle olan ilişkimizi yeniden tasarlayacağımızı düşünüyorum” dedi.

Johnson, Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris’e kısa bir tebrik mesajında, iklim değişikliği önceliği üzerinde birlikte çalışmayı dört gözle beklediğini söyledi. Daha sonraki bir röportajda bu sözünü tekrarlayarak “Beyaz Saray’da Başkan Biden ile. . . iklim değişikliğiyle mücadelede gerçek Amerikan küresel liderliğine sahibiz” dedi. İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab BBC’ye Coons’la görüştüğünü ve siber güvenlik ve iklim değişikliğinin iki ülkenin işbirliği yapabileceği alanlar olduğunu söyledi.

ABD seçimlerinden önce konuşan İngiltere Dışişleri Komitesi başkanı Tom Tugendhat bir web seminerinde, iklim değişikliğinin İngiltere hükümetinin Biden ile ilişkilerini onarmasının bir yolu olduğunu ifade etti.  Fletcher Okulu dekanı ve BM eski Sürdürülebilir Enerji Temsilcisi Genel Sekreteri Rachel Kyte ise, Birleşik Krallık’ın 2021’de G7’nin düzenleyicileri olarak bu konularda koordinasyon sağlama fırsatı olduğunu söyledi.